Grisen – politikerns bästa vän

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-05-18

De tävlar om vem som kan grymta högst.

På kort tid har grisbråket blivit en av de största frågorna inför EU-valet. Kandidaterna Fredrik Federley (C), Marit Paulsen (FP) och Ebba Busch Thor (KD) tar alla strid för knorren.

– Intresset till vardags är inte särskilt stort. Det här blir lite väl mycket valkampanj tycker jag. Det blir oseriöst, säger Paulsen.

De senaste veckorna har feminismen lyfts upp starkt på dagordningen i EU-valrörelsen. I den kampen har framför allt partiledarna stångats.

S-ledaren Stefan Löfven har aldrig tidigare pratat så mycket om feminism samtidigt som Gudrun Schymans Feministiskt initiativ ökat stadigt i opinionen.

Med drygt en vecka innan valet har en ny fråga seglat upp i toppen – grisuppfödningen – och utspelen duggat tätt.

”Bör få ordentliga viten”

EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP) har sedan länge hävdat att det är hennes fråga. Under den senaste tiden har fler kandidater tagit upp griskampen.

I veckan lanserade Fredrik Federley (C), riksdagsledamot, en namninsamling för att bevara knorren. Trots EU-direktiv förekommer svanskupering, bland annat i grannlandet Danmark. Det har fått flera butiksägare i Sverige att stoppa danskt griskött.

– Ett första steg måste vara att leva upp till de regler som man redan har och togs för 12 år sedan och har varit i kraft i 1,5 år. Är det så att man inte gör det ska man få ordentliga viten, säger Federley.

Dagen efter startade han ett upprop riktat mot de stora livsmedelskedjorna för att att stoppa köttproducenter som inte följer regelverket.

– De måste ställa sig den etiska frågan om de tycker att det är rimligt att de i sina butiker säljer kött som hade varit olagligt att ta fram i Sverige.

Federley kräver inte bara efterlevnad av direktiven utan vill även jobba för att djurskyddslagstiftningen skärps.

Han är kritisk till att Paulsen inte har gjort något åt det.

– Hon har alltid drivit det här och jag har sett upp till henne väldigt mycket. Men uppenbarligen så efterföljs det inte och då måste man ta ett steg vidare. Då kan man  inte bara prata om några gällande regler. Då måste man också få ett system för att de efterföljs. Hon hade inte funderat på några sanktioner eller hur man skulle få det att fungera. Men det har jag, säger han.

Ebba Busch Thor (KD), Uppsalas kommunalråd, är inte sen att haka på grisbråket. Hon har som privatperson i går polisanmält Danmark för att landet inte följer grisdirektivet.

Ska anmäla Danmark

Alla tre är överens om att antibiotika användandet måste regleras. Hos de allra flesta grisuppfödare används antibiotika i förebyggande syfte. Det kan ge på sikt antibiotikaresistenta bakterier som också smittar människor.

– Jag anmäler Danmark för brott mot grisdirektivet från 2008. Vi har underlag som visar att de kuperar svansarna, att de trycker in mycket fler djur på samma yta, som vi har i Sverige och använder antibiotika konstant förebyggande. Det finns direkt koppling mellan antibiotikanavändningen vid grisuppfödningen i Danmark och fyra dödsfall, säger Busch Thor.

”Plötsligt alla engagerade”

Nu tar toppkandidaterna upp kampen om vem som värnar om griseknorren mest. Paulsen hävdar att hon har drivit frågan längst. Busch Thor har frågan som sin huvudfråga till valet och poserat med grisar på valaffischerna. Fredrik Federley debatterat frågan sedan i november men utan motstånd och var först ut med veckans utspel.

– Jag välkomnar Ebba in i matchen. Hon är sen på bollen men jag är glad för att hon vill vara med och sparka för en viktig fråga, säger Federley.

Paulsen är inte imponerad.

– Det är lite märkligt om du tittar på det fenomenet. Nu är plötsligt alla engagerade men jag är ensam ledamot i jordbruksutskottet från Estland, Finland, Sverige och Danmark. Att intresset till vardags inte är särskilt stort. Det här blir lite väl mycket valkampanj tycker jag. Det blir lite oseriöst.

Hon försvarar sig också mot attackerna från sina motståndare som påstår att hon inte fått något gjort i EU-parlamentet:

– Jag har gjort allt som är möjligt att göra men jag kan inte tvinga kommissionen att göra saker. Det är deras beslut. Jag tror inte när det gäller grissvansarna att kommissionen gör något så länge som röstsiffrorna är 24 mot 4. Då har vi den mödosamma projektet att övertyga de andra medlemsländerna om att inte klippa svansar. En bättre uppfödningsform kräver mindre antibiotika.