Ministern vägrar kommentera matbutiksvinerna

Uppdaterad 2013-06-17 | Publicerad 2013-06-16

Maria Larsson (KD) väntar på besked från EU

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill inte kommentera att det säljs 14-procentiga viner i matbutiker förrän EU sagt sitt.

Den ansvariga ministern vägrar svara på frågor om de 14-procentiga matbutiksvinerna.

Precis som Statens Folkhälsoinsitut väntar Maria Larsson (KD) på besked från EU.

– Hon borde reagera. Det finns risk att ungdomarna får tag på det där, säger Eva Olofsson, socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Aftonbladet har hela helgen försökt få en kommentar från barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) om de 14-procentiga viner som säljs i matbutikerna.

I dag kom beskedet.

– Ministern avböjer att kommentera, säger Marcus Jonsson, hennes pressekreterare.

Väntar på besked från EU

Maria Larsson hänvisar i stället till Statens Folkhälsoinstitut som ansvarar för tillsynen av alkoholhaltiga preparat – som vinerna verkar klassas som. De väntar å andra sidan på besked från EU om exakt vad ett alkoholhaltigt preparat är. Det verkar också ministern göra.

– Jag har inte någon kommentar från ministern annat än att vi väntar och ser vad EU säger, säger Marcus Jonsson.

Som Aftonbladet har berättat tidigare har Statens Folkhälsoinstitut inga föreskrifter som klargör exakt vad ett alkoholhaltigt preparat är. Det gör att det ofta är butiksägarna själva som får göra bedömningen, avslöjade SVT Västnytt i fredags. Nya föreskrifter väntas komma från EU på onsdag.

Tar Maria Larsson inte det här på allvar när hon inte vill kommentera?

– Jag har inte talat med henne om det, som det är nu så får vi se hur det fungerar. Vad jag vet har Folkhälsoinstitutet inte slagit larm om det här. Det är vad de har som uppgift att göra i så fall – att se till att lagstiftningen följs. Drickbar alkohol ska inte säljas i den procenthalten i matbutiker, säger Marcus Jonsson.

V: Hon borde reagera

Eva Olofsson (V), ledamot i socialutskottet och socialpolitisk talesperson för vänsterpartiet, tycker att det är konstigt att Maria Larsson inte reagerar.

– Hon borde reagera. Det finns risk att ungdomarna får tag på det där, säger Eva Olofsson.

Hon fortsätter:

– Jag vet inte varför Maria Larsson inte vill uttala sig. Men hon är ansvarig för den politiken i regeringen och hon är ansvarig för att se till att ungdomar inte får tillgång till alkohol. Då borde det här vara något hon reagerar på.

Vinförsäljningen har fått stark kritik från Ungdomens Nykterhetsförbund eftersom risvinet säljs öppet i butikerna – utan åldersgräns.

Eva Olofsson håller med.

– Finns det några oklarheter i lagstiftningen borde den rättas till, säger Eva Olofsson.

Därför säljs vinet i matbutiker

Vinerna som är till för matlagning klassas som alkoholhaltiga preparat. Och alkoholhaltiga preparat kan fritt säljas i matbutiker om det, enligt Statens Folkhälsoinstitut, inte finns ”­sär­skild anledning att anta att varan är avsedd att användas i berusnings­syfte”.

I nuläget saknar de föreskrifter för exakt vad som är alkoholhaltiga preparat. Besked väntas snart från EU – till dess ligger ofta ­ansvaret på butiksägaren att avgöra vilken typ av produkt som säljs.

Källa: SVT Västnytt