Tiotusentals sidor med chattar fällde nätverket

Erika Nekham/TT

Publicerad 2022-02-18

Ett tag efter att många ur nätverket frihetsberövades var det lugnare i Vårby söder om Stockholm. Men snart tog narkotikahandeln fart igen, enligt poliser. Arkivbild.

Stora delar av Vårbynätverket döms till långa fängelsestraff även i hovrätten, för mycket grov och organiserad brottslighet. En lättnad, tycker utredningsledaren Torsten Alm:

– Vi har kommit åt dem från toppen till botten, och det är lite unikt.

Nyckeln i den stora utredningen mot det så kallade Vårbynätverket med bas i södra Stockholm har varit chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som polisen fick tillgång till genom en Europolinsats. Ungefär 14 000 sidor utskrivna chattar handlar det om i Vårbyärendet, berättar polisen Torsten Alm.

– Det är inte så att i min utredning så har vi bara läst våra chattar, utan man läser allihopa för att få en helhetsbild, så det är ju folk som har läst alla de här chattarna, säger Torsten Alm.

Han har varit utredningsledare i delar av förundersökningen mot Vårbynätverket, bland annat den som rört kidnappningen av rapartisten Nils ”Einár” Grönberg våren 2020. Utan Encromaterialet hade de flesta av brotten som Svea hovrätt nu dömt många av nätverkets medlemmar för inte kunnat lösas, bedömer Torsten Alm.

Ville inte prata

– Som kidnappningen av Einár till exempel, han medverkade ju inte i utredningen. Bilder från kidnappningen fanns på sociala medier, men eftersom vi inte fick prata med honom så... Vi kanske kunde ha identifierat de andra och vi kanske hade kunnat gripa och fått dem häktade men inte väckt åtal. Och om vi gjort det hade det nog inte räckt för fällande dom, säger han.

Svea hovrätt dömde under fredagen cirka 30 personer med koppling till Vårbynätverket. Strängast straff får den utpekade gängledaren Chihab Lamouri, 17 år och tio månaders fängelse. Han har lett en organisation som beskrivit som militärisk och hierarkisk, där det under honom funnits en platschef, mellanchefer och utförare. Även många av dessa får långa fängelsestraff.

– Jag tycker det är ett starkt signalvärde att vi har kunnat låsa in så många av huvudmännen. Förr har vi bara kommit åt springpojkarna. Nu har vi kommit åt dem från toppen till botten, och det är lite unikt, säger Alm.

Helt ofiltrerat

Han beskriver chattarna som en fascinerande läsning som gav utredarna en bra inblick i organisationen. I chattarna har medlemmarna skrivit helt ofiltrerat, då de varit övertygade om att krypteringstjänsten varit totalsäker.

– Vi har försökt bekämpa det här i flera, flera år, utan att komma åt topparna. Vi har vetat om att de finns, men inte till 110 procent. Nu fick vi det svart på vitt, i och med att de hade en sådan hierarkisk ordergivning där det gick från Chihab Lamouri ner till minsta lilla springpojke, säger Torsten Alm.

Även om domen ses som en framgång, kan den innebära att det blir oroligare igen i Vårby, tror Torsten Alm:

– Nu tror jag det kommer att bli lite stökigare, för nu vet de att nu sitter de här, nu är det säkert. Så vi får se om det blir fler skjutningar eller inte, risken är ju stor att det blir det.