Andersson: "Du får pengar i vinter"

Peter Wallberg/TT

Marcus Lindström/TT

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-08-17

Finansminister Mikael Damberg (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) lovar elprisstöd till vintern.

Regeringen vill att Svenska kraftnät ska använda minst 30 miljarder av sina intäkter för att kompensera hushåll för höga elpriser.

– Du kommer att få pengar i vinter, säger statsminister Magdalena Andersson (S) trots att förslaget är oklart och flera steg återstår.

Svenska kraftnät bedömer att man kommer att ha omkring 60 miljarder kronor på kontot för så kallade flaskhalsintäkter nästa år.

Regeringen ska ge Svenska kraftnät i uppdrag att återföra de pengarna till företag och hushåll.

– Det är en återbetalning av de avgifter som hushåll och företag redan betalat och som vi anser att de har rätt till, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Minst 30 av de 60 miljarderna ska gå till hushållen.

”Pengar i vinter”

Det blir upp till myndigheten att ta fram förslag på vilken form återföringen ska ske. Enligt regeringen kan det handla om åtgärder som sänker priser på elmarknaden, men även om en direkt kompensation till hushåll och företag.

Svenska kraftnät får sitt uppdrag på torsdagens regeringssammanträde. Myndigheten ska vara klar med sitt förslag senast den 15 november. Därefter ska Energimarknadsinspektionen godkänna dem.

– Det kan vara en snabb process, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) om inspektionens arbete.

Trots de många oklarheterna i förslaget så vågar sig statsministern på att lova hushåll och företag pengar redan i vinter.

Högkostnadsskyddet kommer att ”kicka in i vinter” säger hon.

– - Du kommer att få pengarna i vinter.

Regeringen vill att pengarna i första hand ska gå till hushåll och företag i södra Sverige och Mellansverige, i de två elprisområden som har de högsta priserna.

Riksdagsval och ett eventuellt regeringsskifte ska inte påverka processen, enligt regeringen. Det behövs inga regeringsbeslut utöver uppdraget till Svensk kraftnät som tas på torsdagen.

– Och jag har svårt att se att riksdagspartierna skulle vilja att 60 miljarder ligger och skvalpar hos Svenska kraftnät, säger Mikael Damberg och tillägger:

– Det är inte meningen att Svenska kraftnät ska samla pengar på hög.

Svenska kraftnät: Påverkar inte investeringar

Svenska kraftnät hade under onsdagseftermiddagen väldigt få svar att ge om vad de ska göra.

– Indikationerna är att vi ska utreda hur vi snabbare kan återföra kapacitetsavgifterna. Jag har inte sett uppdraget ännu, så mer än så vet jag inte just nu, säger Peter Wigert, finansdirektör vid Svenska kraftnät.

I dagsläget använder Svenska kraftnät flaskhalsintäkterna för bland annat upprustning av elnätet.

– Det är den återföringen som vi anstränger oss för att maximera i dag, ja. Vi täcker också ett antal kostnadsposter med kapacitetsavgifterna. Vi får enligt regelverket använda dem för att finansiera investeringar som minskar överföringsbegränsningar, säger Peter Wigert.

TT: Om kapacitetsavgifterna nu måste användas till annat, blir då upprustningar i elnätet skjutna på framtiden?

– Nej, det blir de inte. Om vi behöver finansiera våra investeringar med lån, så kan vi göra det. Vi kan låna av Riksgälden. Investeringstakten påverkas inte, oavsett om den betalas med kassa eller med lån.

Räcker till

Enligt regeringen kommer pengarna att räcka till både elpriskompensation och till att bygga ut kapaciteten i stamnätet.

Finansminister Mikael Damberg påpekar också att elpriskompensationen inte är tidsbegränsad. Även på längre sikt ska kapacitetsavgifter återföras som kompensation till hushåll och företag.

På frågan hur man kan se återföringen som ett högkostnadsskydd svarar statsminister Magdalena Andersson.

– Ju högre elpriserna blir, desto mer får man tillbaka. Det ger en väldig trygghet.

Statsministern skyller de höga elpriserna på den ryske presidenten Vladimir Putin och hans krig mot Ukraina, trots att brister i det svenska elnätet och elproduktionen har bidragit till de högre priserna.

– Vi kommer inte att tillåta att Putin håller svenska hushåll och företag som gisslan, säger Andersson.

Följ ämnen i artikeln