Kvinna åtalas efter Tiktok-dejt – misstänks ha lurat till sig tre miljoner

Publicerad 2023-05-19

En kontakt på Tiktok blev en middag i Malmö – och slutade i en polisanmälan.

Nu har en företagsledare anmält sin Tiktokdejt för att ha försökt stjäla pengar från honom när han sov.

Summan: Drygt tre miljoner kronor.

En 70-årig företagsledare i Västsverige fick kontakt med en 32-årig kvinna via Tiktok i juli förra året. De båda började prata och bestämde sig för att ses i kvinnans hemstad Malmö bara några dagar senare.

I skärmdumpar från deras konversation kan man se planerna: Ostron till middag, champagne och italienskt rödvin, kanske ta en taxi till Köpenhamn? Företagsledaren berättade att han var mångmiljonär och att pengar inte skulle vara ett bekymmer.

Allt började precis som planerat med middag och trevliga samtal, enligt företagsledarens polisanmälan. Men när de hade kommit hem till kvinnan blev hans minne dimmigt och han uppger att han i efterhand misstänker att han där och då blev drogad.

– Jag drack 1–2 glas vin och sov sedan i 14 timmar när jag normalt sover 6–7 timmar, sa mannen i polisförhöret.

Däremot misstänkte han inget inte då. De båda fortsatte att umgås dagen efter och åkte till Köpenhamn, där de åt middag på restaurang och bodde en natt på hotell.

Morgonen därpå vaknade han av att hans telefon ringde envist. Samtalet kom från en ekonomianställd på ett av hans bolag som undrade var han hade gjort av alla bolagets pengar.

Under de två senaste nätterna hade nämligen 18 överföringar gjorts från mannens konton, både från hans privata och hans företagskonton.

”Gav sitt bank-id”

Nu har åklagaren väckt åtal i fallet. Kvinnan är misstänkt för grovt bedrägeri för att olovligen och uppsåtligen ha fört över sammanlagt 3 293 885 kronor till sitt eget bankkonto samt till två andra bankkonton.

Kvinnan förnekar brottet. Hon säger i förhör att det var företagsledaren som visade henne sitt bank-id och hur man förde över pengar. Hon säger att han var medveten om vad hon gjorde och att han var vaken bredvid henne när hon förde över pengarna. Syftet ska ha varit, enligt kvinnan, att lösa hennes skulder och att hon skulle kunna köpa sig fina saker i Köpenhamn.

I förhöret förklarar hon att hon inte såg att pengarna kom in på kontot och att hon därför gång på gång på gång försökte föra över pengar.

De andra personerna som hon skickade till ska ha varit personer hon varit skyldig pengar och företagsledaren ska ha sagt åt henne att betala dem, enligt kvinnan.

Banken frös kontona

Merparten av pengarna fördes aldrig över till kontona då banken frös företagsledarens bankkonton. Även kvinnans och de andra personernas konton blev frysta.

Trots att pengar därmed aldrig bytte ägare anser åklagaren att brottet ska klassas som grovt bedrägeri eftersom beloppen varit så betydande och att det skett systematiskt.

Vid ett fall där pengarna faktiskt överfördes åtalas även mottagaren. Hon är misstänkt för penningtvätt eftersom pengarna kom från ett brott.

Aftonbladet har varit i kontakt med företagsledaren som inte vill kommentera händelsen.

De båda träffades på Tiktok och möttes sedan upp några dagar senare.

Följ ämnen i artikeln