En polis död efter attack i norra Kosovo

Premiärministern anklagar Serbien: Sponsrar terroristattacker

Publicerad 2023-09-24

Polis på vägarna i närheten av byn Banjska i norra Kososvo.

Ett 30-tal maskerade och tungt beväpnade män öppnat eld mot poliser i norra Kosovo, enligt landets premiärminister.

En polis är död och en har skadats.

Nu stänger landet gränsen mot Serbien.

Enligt Kosovos premiärminister Albin Kurti öppnade ett 30-tal maskerade och tungt beväpnade män eld mot en polispatrull i byn Bansjka tidigt på morgonen.

Poliserna ska ha beskjutits när de gick fram för att kontrollera två lastbilar som stod parkerade på en bro in till byn.

– Våra poliser, efter att ha blivit blockerade på vägen, attackerades med olika vapen, inklusive handgranater och batonger, sa Kurti under en presskonferens tidigare under eftermiddagen.

Beväpnade män ska ha tagit sig in i ett kloster.

”Finansierats av Belgrad”

Vilka de beväpnade männen är är oklart, men enligt premiärministern är männen inte civila kosovo-serber, utan professionella poliser eller militärer.

En polis är död och en har skadats i samband med attacken. Kurti beskriver den som ”finansierad och orkestrerad” av Serbien.

– Vi fördömer denna terrorattack. Ett brott som finansierats av det officiella Belgrad angriper vårt land. Vi skyddar och upprätthåller laglighet och oberoende Kosovo, sa Kurti.

 Kosovos premiärminister Albin Kurti.

Enligt flera medier har skottlossningen fortsatt under dagen. Under eftermiddagen rapporterar medier att polisen har omringat 30 män.

– Jag uppmanar dem att överlämna sig till våra säkerhetstjänster, sa premiärministern.

Har brutit sig in i kloster

Enligt tidningen Nova är oron i staden stor och invånare har låst in sig i sina hem.

Flera beväpnade män ska också ha tagit sig in i ett kloster i staden. Munkar och pilgrimer ska enligt tidningen ha tagit skydd i en sovsal.

Kfor, den Natoledda fredsstyrkan i Kosovo, skriver att man följer utvecklingen nära och att man står redo att agera om det krävs.

Följ ämnen i artikeln