Ambulansuniform stulen: ”Väldigt känsligt”

Uppdaterad 2023-10-24 | Publicerad 2023-10-23

Sent under söndagskvällen skedde ett inbrott på en ambulansstation i Stockholm.

En hel ambulansuniform har stulits tillsammans med ett fordon.

– Det är upprörande och särskilt känsligt när det handlar om blåljuspersonal. Människor måste ju kunna lita på oss, säger en ambulanssjukvårdare.

Exempelbild på ambulans och uniform.

Det var vid 21-tiden under söndagskvällen som polisen fick in larmet om ett inbrott vid ett ambulansgarage i Sköndal i södra Stockholm.

– När vi får in det till oss ska inbrottet ägt rum ungefär en timme tidigare. Jag vet inte hur man tagit sig in, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

”Människor ska ju lita på oss”

En komplett uppsättning av en uniform, två datorer, ett par hörlurar, en högtalare samt en bilnyckel till en privat bil.

– Bilnyckeln ska vara till ett privat fordon, säger Wikdahl.

Att inbrottet sker mot just ett ambulansgarage och att arbetskläder har försvunnit upprör medlemmar ur kåren.

– Att man bara tar kläder och inget annat, det är lite konstigt. Det handlar om att man kanske gör något mot enskilda personer, så det blir väldigt känsligt när det gäller blåljuspersonal, människor ska ju kunna lita på oss, säger en ambulanssjukvårdare i Stockholmsregionen.

Exempelbild på uniformer.

Polisen: Vet inte syftet

Enligt polisen är det ovanligt att blåljuskläder blir stulna men i nuläget vidtar man inga särskilda åtgärder i ärendet.

– Vi vet ju inte vad syftet varit med att ta kläderna så rubricering är stöld genom inbrott, säger Wikdahl.

I nuläget finns ingen misstänkt i ärendet och ambulanssjukvårdare vill nu att allmänheten ska vara uppmärksamma.

– Dessa kläder kan ju användas för att ta sig in till människor och kanske råna men man kan ju även ta sig in på sjukhus och liknande där det finns narkotiska preparat.

Chefläkaren: Riskerar att hamna i fel händer

Region Stockholm uppger i ett mejl till Aftonbladet att de nu skickat ut information om stölden till vårdgivarna.

”Vi tar händelsen på stort allvar. Det är alltid allvarligt när vår utrustning riskerar att hamna i fel händer”, skriver Patrik Söderberg, chefläkare för prehospitala vården i Region Stockholm.

Verksamheten flyttade in i lokalerna för två veckor sedan. Nu utreder Region Stockholm hur man ska undvika inbrott framöver.

”Vi kommenterar inte säkerheten i detalj kring våra lokaler. Vi går igenom med Falck vad som hänt i det här fallet för att kunna förebygga att det inträffar igen”.

Han fortsätter:

”Ambulanspersonalen är en av våra viktigaste samhällsfunktioner som träffar människor i yttersta nöd. Det är såklart väldigt allvarligt om en person som inte är sjukvårdsutbildad utger sig för att vara ambulanspersonal”·

Följ ämnen i artikeln