Barn såg sin mamma misshandlas – får ersättning

TT

Publicerad 2023-10-26

Två barn får ersättning efter att de bevittnat en händelse där deras mamma misshandlades grovt. Genrebild.

Mamman blev slagen med ett tillhygge i ansiktet och fick motta sparkar när hon låg på golvet.

Den grova misshandeln bevittnades av kvinnans barn, som nu får ersättning på 100 000 kronor vardera, enligt nämnden för brottsskadeersättning.

För första gången har nämnden för brottsskadeersättning beslutat om kränkningsersättning för grovt barnfridsbrott, utifrån de nya skadeståndsreglerna från juli 2022.

Det handlar om ett fall av grov misshandel där en kvinna blev slagen i ansiktet och huvudet med ett tillhygge. Därefter trampade, stampade och sparkade gärningsmannen – en tidigare närstående – på henne när hon låg på golvet.

Brottet bevittnades av kvinnans två barn, som ska ha försökt undsätta sin mamma.

”Kränkningsnivån återspeglar brottslighetens allvar. Att det grova våldet skedde inför barnen, som dessutom försökte hjälpa sin mamma, innebär en ytterligare förhöjd kränkning som särskilt bör beaktas”, säger Ingela Ackemo, beslutsfattare vid Brottsoffermyndigheten, i ett pressmeddelande.

Kvinnan får nu en kränkningsersättning på 100 000 kronor, enligt nämnden för brottsskadeersättning. De två utsatta barnen får lika mycket som mamman, 100 000 kronor vardera, vilket understryker allvaret i kränkningen, enligt Brottsoffermyndigheten.

”För ett barn kan det vara mer psykiskt skadligt att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld. Barnets anknytning till sina omsorgspersoner kan skadas av en händelse som gör barnet känslomässigt övergivet och skyddslöst”, säger Ingela Ackemo.

Lagen om barnfridsbrott trädde i kraft 1 juli 2021. Sedan dess har totalt cirka 18 000 polisanmälningar om barnfridsbrott gjorts och nära 1 400 åtal har väckts i landets tingsrätter, enligt en sammanställning från i somras av SVT Nyheter Öst.