Amany inifrån Gaza: ”Vi lever i skräck”

Publicerad 2023-10-23

Läget i Gaza är nära en humanitär katastrof.

Larm kommer om brist på mat och vatten.

– Min största rädsla är att det blir mina barns tur att dö, säger sexbarnsmamman Amany, 35, inifrån Gaza, till Aftonbladet.

Följ ämnen
Israel

När familjens hus i norra Gaza skadades i ett israeliskt flyganfall försökte Amany, 35, maken och de sex barnen gömma sig i en skola.

När även skolan besköts återvände familjen till det förstörda hemmet.

– Vi lever i skräck. Vi har varken elektricitet eller rinnande vatten. Alla livets förutsättningar har tagits ifrån oss. Det finns inget levande i Gaza längre, säger hon inifrån Gaza till Aftonbladet.

Palestinier letar efter överlevande efter en israelisk attack i Deir Al-Balah på söndagen.

”De har förstört oss”

Sedan 7 oktober pågår ett krig mellan Israel och terrorstämplade Hamas, som styr Gazaremsan. Allt började med Hamas överraskningsattacker mot Israel där minst 1 400 ska ha dödats och över 200 personer ska ha kidnappats, enligt israeliska myndigheter.

Israel har svarat med intensiva flyganfall mot Gazaremsan.

Enligt de senaste siffrorna från hälsodepartementet i Gaza har 4 741 palestinier ha dödats, många av dem barn. Ytterligare 15 898 personer uppges ha skadats.

Samtidigt är sjukvården i det palestinska territoriet på väg mot kollaps.

”Förstört allt”

Amany, 35, berättar att hon hör kontinuerlig beskjutning.

– De har förstört allt, de har förstört oss. Byggnaderna här är sönderbombade. Man har grävt fram hundratals martyrer från rasmassorna, säger hon, och använder ett välanvänt palestinskt uttryck för människor som dödats.

Ljudet av bomber som faller, rädslan och oron för barnen. håller Amany vaken om nätterna.

– Nätterna är rena skräcken, det är helt mörkt ute och vi ser bara himlen. De kastar någonting som lyser upp Gaza, himlen blir helt röd då. De små försöker sova men de vaknar av bomberna, de gråter bara, säger hon, och fortsätter:

– Mina två yngsta barn är jätterädda, jag låter dem inte titta på nyheterna, men ibland behöver vi gå ut för att hämta vatten eller mat. Då ser de alla sönderbombade hus och blod överallt. De är helt skräckslagna.

Hur är matsituationen för er?

– Folk är hungriga, de hittar inget att äta. Men vi vill inte ha mat, vi vill bara att kriget ska vara över. Vi vill bara att den här skräcken som vi lever i ska vara över. Vi är jätterädda, vi vill leva i fred. Vi är slitna.

Lastbilar med nödhjälp har stått vid gränsövergången och väntat på att få köra in i Gaza. På lördagen släpptes 20 bilar in.

”Attackerat skolor”

Amany berättar om skolan där familjen tog skydd efter den första attacken mot hemmet, men som sedan också attackerades.

– Skolan var stor, många människor gömde sig där. Det var cirka 20 personer i varje klassrum. Nu är vi hemma. Vi har ingenstans att ta vägen. De har attackerat skolor, sjukhus och även kyrkor. Allt som vi trodde att vi kunde söka skydd i.

Amany säger att hennes svägerska sökte skydd på ett sjukhus som också attackerades.

– Sjukhuset de gömde sig i bombades. Hon dog med sin man och en av sönerna. Nu har de tre barn kvar vid liv, föräldralösa.

Gaza på lördagen.

”Vart ska vi ta vägen?”

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har uppgett att Israel har använt sig av vit fosfor vid attacker mot Gaza, något som enligt organisationen bryter mot internationell humanitär rätt eftersom det ökar risken för civila att drabbas än mer.

Israels militär har avfärdat påståendet.

Amany beskriver om återkommande attacker från israeliska flyg som ger en känsla av kvävas.

– De kastar någonting över Gaza som gör att vi kvävs. Då stänger jag alla fönster, men vi har inga munskydd. Jag ger mina barn lök att lukta på, så de inte kvävs, säger hon.

Når inte hjälpen

Både inifrån Gaza och från omvärlden larmas om brist på mat och vatten.

Läget i det mycket tätbefolkade territoriet närmar sig en humanitär katastrof, enligt flera hjälporganisationer.

Under helgen har nödhjälp körts in i ett antal lastbilar från Egypten. Men hjälpen kommer endast att gå till människor som befinner sig i södra Gaza, dit Israel uppmanat invånarna att evakuera, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Amany och hennes familj bor i norra Gaza. Trots att de saknar elektricitet och rinnande vatten kommer de inte att kunna ta del av nödhjälpen.

– Vi hämtar vatten från en brunn. Vi behöver gå ganska långt för att komma dit. Vi fyller dunkar och tar hem dem. Ibland kommer en man hit med vatten i en bil.

Inte heller de södra delarna är säkra på Gazaremsan.

De senaste dagarna har de israeliska flyganfallen fortsatt även där, trots att Israel deklarerat platsen som säker. Hundratals civila har dödats, rapporterar flera medier.

Kommer ni försöka fly?

– Nej, vi stannar hemma. Israel sa att vi skulle lämna området. Men de flesta som har gjort det har dödats. Vi är rädda, de ljuger för oss. De säger till oss att lämna men när vi gör det så anfaller de oss ändå, säger Amany och tillägger:

– Även om vi försöker lämna, vart ska vi ta vägen? Vi skulle behöva sova på gatan. Alla skolor och sjukhus är fulla och sönderbombade.

Rök stiger från Gaza.