5 punkter om: Våldsvågen efter mordet på Ismail Abdos mamma

Uppdaterad 2024-02-21 | Publicerad 2024-02-15

Rawa Majid och hans före detta högra hand Ismail Abdos konflikt har resulterat i en våldsvåg och eskalerat gängvåld.

Här är fem punkter om vad som har hänt sen splittringen i Foxtrotnätverket och mordet på Abdos mamma.

1. Strider inom Foxtrot

Konflikten mellan Rawa Majid, även känd som Kurdiska räven, och Ismail ”Jordgubben” Abdo ska ha startat efter en misslyckad narkotikaaffär. Händelsen ledde till en djup splittring inom nätverket och omvandlade tidigare allianser till bitter fiendskap.

2. Våldsdåd i Turkiet

Både Majid och Abdo ska i Turkiet ha varit involverade i en serie av våldsdåd. Bland annat i början av september då det skedde en skjutning på ett café i Istanbul. Något som pekas ut som en utlösande faktor för våldsvågen som sköljde över Sverige. Fem personer som alla har kopplingar till Foxtrotnätverket har gripits misstänkta för skjutningen i Turkiet.

Misstänkt vapen i utredningen om mordet på Ismail Abdos mamma.

3. Mordet på Abdos mamma

Den 6 september sköts Ismail Abdos mamma till döds i sitt hem i Uppsala. Mordet misstänks ha beordrats av Majid som en del av den eskalerande hämndcykeln. När åtal väcktes i mordfallet uppgav åklagare Erik Grönvall att de i utredningen inte hittat någon koppling till Majid.

Dådet ska enligt åklagaren ha utförts av en nu 20-årig man och 15-årig pojke. Åklagaren uppger att det i nuläget inte går att åtala någon för anstiftan till mordet, det vill säga att det inte går att peka ut någon som beställare av mordet.

4. Hämndvåg dagarna efter dådet

Mordet utlöste en våg av hämndaktioner i Uppsala, Stockholm och Norrköping. Flera skjutningar var riktade mot Majids familj, släktingar och anhängare, inklusive en skjutning där polisen tror att fel hus blev måltavla, tänkt för Majids svärmor. Sju människor skjuts till döds på tio dagar.

Polisinsats efter dödsskjutningen i Vasastan, Stockholm, som kopplas till våldsvågen.

5. 50-tal grova våldsbrott kopplade till mordet

Från midsommar till i dag har det skett ett 50-tal grova våldsbrott. Efter våldsvågen har ett 60-tal blivit häktade. Polisen har en stor mängd sprängmedel och vapen i beslag och ser ett mönster att det är unga personer som utför våldsdåden.

Faktarutan är gjord med stöd av AI-verktyg från Perplexity.ai och kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.