Morgan Johanssons (S) fru fälls för dataintrång

Fredrik Björkman

Publicerad 2024-02-16

Morgan Johansson (S).

Morgan Johanssons (S) fru, Emelie Johansson, fälls för dataintrång för sökningar i Säpos register.

Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom och anser att Emelie Johansson måste ha insett att slagningar i registren var olovliga.

Det var i april 2018 som Emelie Johansson ska ha gjort sökningar i ett av Säpos register under tiden som hon arbetade där.

Sökningen handlade om en kollega som hon ska ha haft en relation med, därmed var hon jävig när sökningen gjordes.

Tingsrätten har tidigare friat Emelie Johansson, men hovrätten ändrar domen eftersom man anser anser att hon måste ha insett att det ”"förelåg en hög risk för att det inte var tillåtet – dvs. att det var olovligt", som det står i domen.

”Trots denna insikt gjorde hon slagningen. Hennes agerande sett i ljuset bl.a. av chattkonversationen kan inte tolkas på annat sätt att hon i gärningsögonblicket förhöll sig likgiltig till omständigheten att slagningen var olovlig”, skriver domstolen vidare.

Straffet är 4 000 kronor i böter. Hon ska också betala statens kostnader för sin försvarare på 10 000 kronor.

Säpos personalansvarsnämnd har, enligt domen i hovrätten, tidigare kommit fram till att en fällande dom inte innebär att Emelie Johansson ska skiljas från sin anställning hos säkerhetsmyndigheten.

Säpo skriver i ett mejl till Aftonbladet att myndigheten inte kan gå in på enskilda medarbetare.

”Säkerhetspolisens interna säkerhetsarbete är något som ständigt utvecklas. Sedan det här inträffade 2018, har det vidtagits en rad åtgärder för att ytterligare förbättra vårt interna säkerhetsarbete”, skriver Säpo vidare.

Aftonbladet har sökt Morgan Johansson för en kommentar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln