Republikansk rebell utmanar Trump

Konservative Joe Walsh vill bli president

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Republikanen Joe Walsh, 57, har fått nog.

Nu utmanar den tidigare anhängaren Donald Trump om presidentposten.

– Landet har tröttnat på den här killens känsloutbrott – han är ett barn, säger den konservative radioprofilen till ABC News.

Med Tea Party-rörelsens stöd i ryggen satt Illinoispolitikern Joe Walsh i representanthuset 2011–2013. Han var en ivrig kritiker av den dåvarande presidenten Barack Obama, som han anklagade för att missköta ekonomin och förstöra USA:s vänskap med Israel. Under tiden i kongressen uttryckte han sig också skeptiskt mot klimatforskningen och förespråkade en hård invandringslinje.

I ett raljant tal i representanthuset i maj 2011 stod han med en leksakskrokodil i näven och pratade om att säkra gränsen med ”vallgravar och alligatorer”.

”Vi klarar inte fyra år till”

Joe Walsh, som kallar sig ”patriotisk amerikan”, står stadigt i den konservativa myllan.

Men till skillnad från det republikanska partiets ledarskap tar han numera tydligt avstånd från president Donald Trump.

Under parollen ”Var modig” tänker han röra om i presidentstriden.

”Vänner, jag är på. Vi klarar inte fyra år till med Donald Trump. Därför ställer jag upp i presidentvalet”, skriver han på Twitter.

”Det kommer inte bli lätt, men tapperhet är aldrig enkelt.”

1 av 4 | Foto: Eric Connolly
Republikanen Joe Walsh, 57.

Stöttade Trump 2016

Joe Walsh tillkännagav först sina planer på att utmana Trump i en exklusiv intervju med ABC News chefsankare George Stephanopoulos.

– Jag ställer upp eftersom han är olämplig, någon måste anta utmaningen och det måste finnas ett alternativ. Landet har tröttnat på den här killens känsloutbrott – han är ett barn, säger han till tv-kanalen.

Stephanopoulos påpekar i intervjun att Walsh tidigare använt liknande retorik som Trump, bland annat genom att sprida lögner om Obamas födelseattest.

– Jag hjälpte till att skapa Trump, säger Joe Walsh och tillägger:

– Det är inte en enkel sak att säga.

Walsh stöttade Donald Trump i presidentkampen mot Hillary Clinton 2016.

Ett par veckor innan valet skrev han på Twitter ”... om Trump förlorar, då tar jag fram musköten”.

När han ifrågasattes för sitt våldsromantiska språk svarade han så här:

”Jag menade det bokstavligen. Ta fram musköten.”

”Ljuger varje gång”

I en över två minuter lång kampanjvideo på sin hemsida förklarar han varför han gjort en helomvändning och nu istället vill städa bort Trump.

– Vi har någon i Vita huset som vi vet är olämplig, någon som i princip ljuger varje gång han öppnar munnen. Och någon som sätter sitt eget bästa framför nationens bästa.

Joe Walsh nämner även Trumps hårda ton på Twitter, att han ”tar ställning för Putin mot våra underrättelsetjänster” och att presidenten tror att han ”står över lagen”.

Förutom Walsh och Trump kämpar även den tidigare Massachusettsguvernören Bill Weld för att bli Republikanernas kandidat i presidentvalet 2020.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM