Expert: Ovissa tider i Storbritannien

Fredrik Gunér/TT

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2019-09-04

Det brittiska underhuset. Arkivbild.

Det är ovissa tider i brittisk politik.

Mycket talar för att det blir ett nyval till slut – men frågan är när det kommer att hållas, säger en expert som TT talat med.

På onsdagskvällen stod det klart att det brittiska underhuset vill stoppa regeringen från att lämna EU utan avtal. Röstsiffrorna blev 329–300.

Att premiärminister Boris Johnson skulle förlora omröstningen i underhuset om lagförslaget var inte förvånande med tanke på hur det gick i tisdagens omröstning, anser Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i brittiska Cambridge.

– Men vad som är förvånande är att antalet rebeller uppenbarligen har ökat. Faktum är att fler konservativa är emot en avtalslös brexit och är nu beredda att rösta så, säger hon till TT.

Lagförslaget ska nu vidare upp till överhuset och det finns det en oro över att det ska fastna där genom så kallat filibustrande, att det hålls evighetslånga tal för att förhala det.

Saknar majoritet

Under onsdagskvällen lade även Boris Johnson fram ett förslag om ett nyval, men han behövde två tredjedelars majoritet och det fick han inte.

– Labour litar inte på honom. De litar inte på att han inte ska flytta fram valdatumet till efter den 31 oktober.

Ett annat orosmoln för Labour om det blir ett val i mitten av oktober är om Konservativa partiet skulle få majoritet. Enligt Catherine Barnard skulle Johnson kunna använda den majoriteten för att ändå driva igenom ett avlöst EU-utträde.

Hon säger att ett alternativ för oppositionen är att inte göra någonting och vänta tills förslaget går igenom.

Tror på nyval

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik, tror ändå att det blir ett nyval. Men om det äger rum innan den 31 oktober eller inte är oklart.

– Min gissning är att Boris Johnson kommer att försöka ersätta den befintliga lagstiftningen som begränsar premiärministens möjlighet att utlysa nyval. Det ligger i parlamentets makt att avskaffa den lagstiftningen, säger han.

– Om han på ett övertygande sätt kan garantera att nyval skulle äga rum mitt i oktober, är det möjligt att Skottlands nationalistparti SNP skulle rösta med Konservativa partiet för ett tidigt val.