Brexit livsviktigt – ändå tycker Christy att klimatfrågan borde vara i topp

Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2019-12-08

GALLEYWOOD, ESSEX. Bonden Christy Willet är kluven.

För henne är vad som händer med brexit livsviktigt, oavsett om den blir av eller inte.

Men det finns en annan fråga som är minst lika akut.

– Klimatfrågan borde vara topp i valet men det enda alla pratar om är brexit.

Det är sent på eftermiddagen. Den bleka solen är på väg att gå ner bakom en av de stora lagerbyggnaderna av grå korrugerad plåt. Det är en aning kylslaget i luften. Christy Willet har satt på sig en extra fleeceväst när hon visar runt på gården som ligger knappa två timmars bilresa från London.

Hennes familj har brukat gården i fem generationer men nu vet hon för första gången på länge inte om det finns någon framtid och hur den i så fall ser ut.

– Osäkerheten kring brexit är det värsta just nu. Vi vet inte vilka spelregler som kommer att gälla framöver.

Vi exporterar mycket av vårt vete till Europa. Blir det inget handelsavtal innebär det höga tullar för oss som, gör att det blir nästan omöjligt att sälja våra produkter.

”Inte lyckats bra”

Bondgården ligger i ett område där mellan 65 och 70 procent röstade för brexit i folkomröstningen för mer än tre år sedan. Men Christy hävdar att hon inte har några starka åsikter för eller emot att lämna EU.

– Det viktiga för mig är att vi får klarhet i hur det blir. Den långvariga osäkerheten gör det omöjligt för oss att veta hur vi ska investera för framtiden.

Hur tycker du att politikerna skött frågan så här långt?

Hon tittar på mig med en trött blick som säger att hon överväger exakt hur ärlig hon ska vara.

– Man kan väl säga att de inte lyckats så bra så här långt, säger hon till slut. Vi vet fortfarande nästan lika lite som vi visste dagen efter folkomröstningen.

Christy Willet går inte gärna in på hur hon själv kommer att rösta på fredag. Men en sak hoppas hon på av valet.

– Att det blir ett tillräckligt tydligt resultat för att brexitfrågan kan lösas på ett eller annat sätt. Vi måste komma vidare. Antingen lämnar vi och då måste vi fått ett nytt handelsavtal med EU så fort som möjligt. Eller så stannar vi kvar. Men det måste bli ett beslut.

Hon går före med sina alltför stora och väldigt leriga gummistövlar mot ett fält där en skock med får går och betar i det ännu gröna gräset. Det är en sort som inte behöver klippas. De gnider bort ullen. Willet använder bara fåren för köttproduktion.

– Vete är vår stora produkt men det gäller att inte lägga alla ägg i samma korg. Särskilt inte nu när läget är så osäkert.

Klimatförändringarna märks

Även om brexit är en ständig huvudvärk för henne finns det en fråga som hon tycker blivit ännu viktigare för överlevnaden på lång sikt.

– Vi märker redan av klimatförändringarna här på gården. Först hade vi en extremt torr sensommar när vi skulle så vintervetet. Sedan regnade det kopiöst. Extremer blir allt vanligare och det påverkar skörden negativt.

Men det finns även positiva effekter av ett ändrat klimat. Hon pekar mot horisonten där det ligger en vit byggnad.

– Den där delen av gården hyr vi ut till en vinbonde sedan fem år tillbaka. Han gör vitt vin och bubbel på druvorna. Klimatförändringarna har gjort det mer gynnsamt att odla druvor i det här området.

Hon är förvånad över att alla partier bara pratar om brexit.

– Jag tycker att klimatfrågan borde ligga högst upp på alla partiers agenda. Det är en fråga om vår framtida existens.

Hennes budskap till politikerna är att hennes gård kan producera fossilfritt till 2040.

– Men vi klarar det inte utan stöd från staten, från politikerna.

Sonen Ian Philips står bredvid och lyssnar. Hon driver gården ihop med honom.

– Vi har redan börjat prova olika saker för att få ner våra utsläpp men det är svårt att veta vad som är effektivast och samtidigt gör att vi kan behålla vår lönsamhet.

Kanske är det något som klarnar när valresultatet blir klart fredag morgon.

Följ ämnen i artikeln