EU kräver 473 miljarder – för att fortsätta förhandlingarna

Krisläge om det inte blir ett brexit-avtal, enligt uppgifter

Uppdaterad 2019-03-29 | Publicerad 2019-03-28

LONDON. Drygt två veckor kvar till brexit – och Storbritannien diskuterar fortfarande utträdesavtal.

Då går EU in i fullt krisläge.

Vid en avtalslös brexit kräver man 473 miljarder kronor för fortsatta förhandlingar med britterna.

– Det är dags för Storbritannien att säga vad nästa steg kommer att bli, säger EU-kommissionens talesperson till The Guardian.

Storbritanniens EU-utträdesdatum har skjutits upp till den 12 april. Och med drygt två veckor kvar pågår brexitförhandlingarna för fullt i parlamentet i London. Det avtal som Theresa May förhandlat fram med EU har två gånger röstats ner med historiska marginaler – och kommer att debatteras i parlamentet även under fredagen. På måndag fortsätter ledamöter att debattera kring några andra möjligheter som man röstat om på onsdagskvällen, bland annat att stanna i tullunionen eller hålla en ny folkomröstning.

Avtalslös brexit ”mest troligt utfall”

Om britterna kommer överens om hur man vill lämna EU återstår bara ett problem: EU-ledarna har sagt att man inte vill diskutera mer. Det är Theresa Mays avtal eller inget avtal som gäller.

Därför har Bryssel nu gått in i fullt krisläge – där man gör sig redo på ett brittiskt avtalslöst utträde, enligt källor till The Guardian.

Under torsdagen satt EU:s chefsförhandlare Michael Barnier i ett möte med ambassadörer från de 27 andra EU-länderna, där han sa till dem att en avtalslös brexit nu är ”det mest troliga utfallet” och att de tillsammans måste förbereda sitt svar på detta. Enligt källor till den brittiska tidningen ska unionen nu öka sina ”totala krisförberedelser”.

Specialåtgärder för flygplanstrafik

EU har tidigare publicerat en rad säkerhetsåtgärder för att flygplan ska fortsätta flyga in och ut ur Storbritannien, för att man ska slippa visum för att resa in i landet och för att minimera ett förväntat kaos vid de brittiska gränserna.

Enligt The Guardians källor förväntar man sig att Storbritannien kommer tillbaka till förhandlingsbordet ”ganska snart med en förfrågan om att försäkra sig om den bärande strukturen och processen som krävs för att den brittiska ekonomin ska överleva”.

– EU diskuterar redan vad deras pris är för att inleda dessa diskussioner, säger en diplomat till The Guardian.

Kräver 473 miljarder

Och det blir inte något billigt pris. De 27 medlemsländerna ska ha kommit överens om att Storbritannien måste betala de 39 miljarder pund – motsvarande cirka 473 miljarder kronor – som det kostar att lämna EU, innan några förhandlingar kan inledas. Denna skilsmässosumma har Westminster, bland annat genom förre brexitministern Dominic Raab, sagt att man vägrar betala vid ett avtalslöst utträde.

Ett annat krav kan bli att införa den tillfälliga lösning vid den irländska gränsen som blivit så kritiserat i Theresa Mays avtal.

”Väntar på ett ja”

Under onsdagskvällen hölls så kallade vägledande omröstningar i Westminster. Parlamentets ledamöter fick rösta om åtta olika förslag på hur man skulle vilja ta brexit vidare. Samtliga åtta röstades ner. Enligt Michael Barnier bidrar resultatet till EU:s krisberedskap.

– Vi jobbar, vi är förberedda. I går fick vi många ”nej", nu väntar vi på ett ”ja”, sa Barnier till The Guardian efter torsdagens möte i Bryssel.

”Kaos och förvirring”

Barnier ska ha varit positiv till att ett förslag om att bli kvar i EU:s tullunion i gårdagens omröstning bara förlorat med åtta röster.

– Han verkar tycka att det gav hopp, säger en källa till The Guardian.

– Han upprepade att den politiska deklarationen snabbt skulle kunna ändras för att inkludera detta.

Ett förslag om en ny folkomröstning slogs också ner med en liten marginal i underhuset (295 mot 268) och kan komma att debatteras vidare på måndag – vilket sågas av Frankrikes EU-stab.

– Det är kaos, det är förvirring, säger landets före detta EU-minister Nathalie Loiseau till franska FBM TV, skriver The Guardian.

– Jag är emot en ny folkomröstning eftersom det skulle förneka demokratin.

EU: ”Dags att bestämma nästa steg”

Skulle Theresa Mays avtal vinna parlamentets stöd under fredagen så har EU gått med på att förlänga utträdet till den 22 maj, innan årets Europaparlamentsval börjar. Annars är grundläget en avtalslös brexit.

– Nu är det dags för Storbritanniens regering att informera oss om vad deras nästa steg kommer att bli, säger EU-kommissionens talesperson, enligt The Guardian.

Farage kritisk

Det EU-skeptiska partiet UKIP:s förre ledare, Nigel Farage, en av de som mest symboliseras med kampanjandet för brexit i Storbritannien, är skarpt kritisk mot EU:s starka position.

– EU vill att vi ska betala mer skatt utan att ha något att säga till om. I tillägg vill de att vi ska betala 39 miljarder pund utan att vi får ett dugg i gengäld, säger han till Daily Express.

– Om vi skriver under på Mays nya EU-avtal så kommer det betyda att de har alla nödvändiga förutsättningar att hålla oss fängslade inom EU:s tullunion för alltid. Det är ännu värre än våra nuvarande EU-medlemskapsvillkor och för det krävs det en hel del.