Hovrätten slår fast domen mot Saga Berlin

Björn Berglund/TT

Publicerad 2019-05-10

Saga Berlin. Arkivbild.

Svea hovrätt slår fast domen för grov skadegörelse mot konstnären Saga Berlin för att ha graffitimålat en utomhusbassäng utanför Stockholm.

Saga Berlin döms till villkorlig dom och dagsböter. Hon ska också betala drygt 280 000 kronor i skadestånd till Stockholm stad.

Genom sin advokat yrkade Saga Berlin på att lindra straffet till skadegörelse av normalgraden. Hon ville också att skadeståndet skulle sänkas eller slopas helt. Hon har hela tiden hävdat att hon tänkt sanera målningen själv dagen efter.

Men hovrätten slår fast att hon oavsett är straffrättsligt ansvarig för brottet och gör därför samma bedömning som tingsrätten gjorde förra året.

Det var i september 2016 som flera personer sprejade en säsongsstängd utomhusbassäng i Hägersten utanför Stockholm till ett konstprojekt. När polis kom till platsen greps Saga Berlin och i oktober förra året dömdes hon i Södertörns tingsrätt.

Våren efter händelsen skadades hon svårt under Rakhmat Akilovs terrorattentat på Drottninggatan. Hon blev påkörd av hans lastbil, med brutna armar, ben och skallskador som följd. Till slut fick hon 150 000 kronor i skadestånd.

I samband med domen startades en insamling för att hjälpa henne betala skadeståndet. Initiativtagarna var upprörda över att ersättning Saga Berlin fick "för att få livet raserat" var betydligt mindre än hennes skadestånd till kommunen.