Åttaåring lämnade derbyt i rädsla – får delta i marschen

Publicerad 2019-09-26

Teddy Landén.

Teddy Landéns åttaåriga son lämnade vårens Skånederby av rädsla för bengalerna.

När det på nytt vankas derby får han följa med MFF-spelarna i inmarschen.

– När vi fick informationen från Teddy om att hans son blivit rädd när det tändes bengaler var det självklart för oss att göra någonting för att han ska få en annan, betydligt bättre, bild av fotboll, säger Peter Åhlander, press- och informationschef i Malmö FF

Följ ämnen
Malmö FF

De hade tagit plats på bortaläktaren på Olympia och gjorde sig redo att se matchen. Inte på ståplatsläktaren, utan bland andra, vanliga familjer. Plötsligt kommer det in två personer, varav den ena är maskerad med en rånarluva i MFF-färger. Den andra personen föser undan folk i deras omgivning.

– Då hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat förutspå vad som skulle hända. Innan matchen ens hunnit börja tänder den maskerade mannen en 2000 graders bengal, säger Teddy Landén.

Han och hans son står två rader bort och det brinner rakt emot dem. Sonen börjar gråta och skriker att han vill hem.

– Just då var jag inte chockad, utan bara förvånad och förbannad. Jag skriker: “Är ni inte kloka?”

Lämnar läktaren

Den omaskerade mannen vänder sig mot Teddy och stirrar på honom. Så får han plötsligt syn på sonen, och ser hur fruktansvärt rädd han är.

– Jag ser att han under några sekunder tänker “vad har vi ställt till med?”. Sedan vänder han sig mot mig och skriker “Nu lugnar du ner dig!”

Teddy tar sin son därifrån och berättar för några vakter vad som hänt. En av dem lyckas till och med övertyga sonen att se matchen från en annan plats. Annars kommer han att ångra sig när han kommer hem, då det här är hans första bortamatch.

Lycklig i fem sekunder

I 18:e matchminuten gör Markus Rosenberg matchens enda mål, och sonen blir lycklig igen. I några sekunder.

– Då tänder klacken, som står 40 meter bort, bengaler igen, och han blir skräckslagen. Vi får gå därifrån. Efter bara 20 minuter.

Malmö FF blev tidigt varse läktarupplevelsen och bestämde sig för att kompensera sonen.

– Man kan väl säg som så här: att fotboll ska självklart vara en positiv upplevelse. När vi fick informationen från Teddy om att hans son blivit rädd när det tändes bengaler var det självklart för oss att göra någonting för att han ska få en annan, betydligt bättre, bild av fotboll, säger Peter Åhlander, press- och informationschef i Malmö FF.

Teddy Landén är förbannad. Han tycker att det borde tas hårdare tag mot bengalerna på läktarna.

– Och sedan tycker jag att folk som kallar sig supportrar och som tar sig rätten att bestämma så här ska det gå till på en fotbollsmatch borde ta sig en funderare. Min son älskar också MFF av hela sitt hjärta och hade sett fram emot den här matchen jättelänge. Och sedan får han den upplevelsen förstörd av så kallade egna supportrar, säger Teddy Landén.

På plan ikväll

Efter matchen hörde han av sig till båda lagen. HIF har fortfarande inte svarat. MFF hörde av sig och beskrev problematiken, och avslutade med: “Inte för att det gör något ogjort, men skulle det göra honom glad om han får gå in med en av spelarna inför en match?”

Ikväll är det derby igen, och då ska Teddy Landéns son gå in på planen inför matchen.

– Klart han blir glad att han får göra det. Vi har sett på flera matcher sedan senaste derbyt, men han vill inte vara nära där bengalerna är.

Från Malmö FF:s håll hoppas man att åttaåringen får en annan derbyupplevelse än senast.

– Jag tror det kommer uppskattas. Ett fint minne att ta med sig som är betydligt mer positivt än minnet från vad han upplevde senast, säger Peter Åhlander, som förklarar att MFF fattat liknande beslut tidigare:

– Det är inte första gången genom åren som vi gör på det viset. Om det sker någonting brukar vi titta på några möjligheter att göra någonting. Denna gången funkade det med en plats som var tillgänglig för honom.

FOTNOT: Artikeln är uppdaterad.

Följ ämnen i artikeln