Uppfinningsrikedom bakom dansk miljonsvindel

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2019-11-05

Britta Nielsen för ett år sedan, i en sydafrikansk rättssal inför utlämnandet till Danmark. Arkivbild.

Fiktiva projekt, ett med namnet "Hjälp till självhjälp", var en av alla de metoder som Britta Nielsen misstänks ha använt för att lägga beslag på mångmiljonbelopp från danska staten.

Inte heller den fjärde rättegångsdagen berättar hon själv hur det gick till.

Tidigare har den bedrägerimisstänkta 65-åringen varit beredd att göra det, men nu avråds hon av sin advokat Nima Nabipour.

– Min klient har hela tiden varit villig att lämna en redogörelse, men när jag inte har alla handlingar i målet kan jag inte råda henne till det, säger han.

I stället borrar de båda åklagarna sig in i den fråga som hela Danmark vill ha svaret på: Hur gjorde hon? Hur var det möjligt att miljonöverföringarna till Britta Nielsen kunde pågå i 25 år under hennes tid som anställd på danska socialstyrelsen?

Uppfinningsrikedom

Åklagarnas pekar på uppfinningsrikedom hos den åtalade, som erkänt brott.

– Metoderna ändrar sig i takt med att utbetalningssystemen hos socialstyrelsen förändras, säger åklagare Kia Reumert.

Miljonbeloppen flimrar förbi på en stor tv-skärm när åklagarna ger åhörarna i den fullsatta rättssalen inblick i den kontohantering som var Britta Nielsens jobbvardag under hennes tid som högt betrodd statsanställd.

En metod var att skapa fiktiva projekt med konton som hon själv disponerade, enligt åklagarna. Senare övergav hon det tillvägagångssättet och återupplivade i stället projekt som funnits på riktigt men avslutats. Projekten fick nya överföringar – men pengarna hamnade på Nielsens konton.

Manipulerade mejl

För att lyckas behövde hon i vissa fall manipulera mejlkonversationer och i något fall även förfalska en namnteckning, enligt åklagarna.

Advokatens råd om tystnad gäller så länge han inte fått alla de handlingar han kräver från åklagarsidan. Han hävdar att fel kan ha begåtts i samband med utlämnandet av Britta Nielsen från Sydafrika till Danmark.

För att slippa bli kvar i Sydafrika under en lång utlämningsprocedur skrev Britta Nielsen under ett avtal om frivillig utlämning. Det avtalet kan få förödande konsekvenser för henne i form av längre straff och därför borde Nima Nabipour ha haft möjlighet att ge henne råd i samband med utlämningen, hävdar han.

Avfärdar kritiken

Men de båda åklagarna avfärdar kritiken. Att Britta Nielsen företräddes av en sydafrikansk advokat när hon befann sig i landet var helt i sin ordning, anser de, precis som att utländska medborgare i Danmark får danska försvarsadvokater om de ställs inför rätta här.

– Britta Nielsens önskan var att det skulle gå fort. Det är ett frivilligt avtal och det står tydligt vad det handlar om, säger åklagare Lisbeth Jørgensen.

Följ ämnen i artikeln