6 000 i karantän på fartyg i Italien – larm om coronavirus

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-30

Det kinesiska paret planerade en härlig kryssning på Medelhavet.

Nu hålls över 6 000 passagerare kvar vid hamnen i Civitavecchia i Italien – paret misstänks ha coronaviruset.

– Den här semestern håller på att övergå i en mardröm, säger en passagerare till italienska nyhetsbyrån Ansa.

Paret är kineser från Macao som den 25 januari landade i Milano i Italien.

Därifrån åkte de till Savona för att gå ombord på kryssningsfartyget Costa Smeralda, som tog dem till Marseille i Frankrike, spanska Barcelona och Mallorca och till slut till Civitavecchia, norr om Rom dit de anlände i dag.

Någonstans på vägen fick den 54-åriga kvinnan feber, andningsbesvär och influensasymptom, enligt italienska nyhetsbyrån Ansa. Alla tre vanliga symptom på det nya coronaviruset.


Hålls i karantän

Vid lunchtid på torsdagen svensk tid beslutades att paret skulle isoleras på fartygets sjukhusavdelning. Där undersöks de nu av vårdpersonal.

”Så snart misstankarna uppenbarade sig vidtog medicinsk personal ombord omedelbart de nödvändiga hälsoprocedurerna för den här typen av fall. Vår prioritet är att garantera både hälsa och säkerhet för gäster och personal”, uppger ägarbolaget Costa Crociere i ett pressmeddelande.

De övriga, över 6 000 passagerarna, får inte lämna fartyget under tiden som det hålls i karantän.

– Alla andra passagerare är för tillfället kvar ombord, säger en talesperson från Costa Crociere till CNN.

”En mardröm”

En passagerare berättar om läget för nyhetsbyrån Ansa:

– Parets hytt har isolerats och de är där inne med läkarna. Vi är förstås lite oroliga. Ingen kommer av fartyget förutom läkarna. Den här semestern håller på att övergå i en mardröm, säger passageraren till Ansa.

Borgmästaren i Civitavecchia, Ernesto Tedesco, säger i ett uttalande att läget är under kontroll:

– Situationen för det misstänkta fallet av Wuhan-virus i hamnen i Civitavecchia är under noga kontroll av alla instanser, inklusive kommunen, säger borgmästare Ernesto Tedesco, enligt norska ABC Nyheter.

170 döda i Kina

Det nya coronaviruset har sitt ursprung i den kinesiska staden Wuhan, och kallas ibland Wuhan-viruset eftersom det inte fått något eget namn än.

Hittills har 170 personer dött i sviterna av viruset, samtliga i Kina. Över 7 700 personer är bekräftat smittade bara i Kina.

Över 100 personer är bekräftat smittade utanför Kina, bland annat i Finland, USA, Thailand och Japan. 

Fotnot: Tidigare uppgifter gjorde gällande att paret var från Hongkong. Enligt senare uppgifter är paret från Macao, och flög till Italien via Hongkong.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen