Rockklubben öppnar upp för konserter

Uppdaterad 2020-04-10 | Publicerad 2020-04-09

Det kommer vara betydligt färre i publiken nu, men på torsdagskvällen är det åter konsert på Plan B. Arkivbild.

Coronaviruset har fått evenemang efter evenemang att ställa in.

Plan B i Malmö väljer dock att arrangera konserter mitt i krisen.

– För oss är det absolut ingen skillnad att ha en bar öppen i stan eller ett band här som 40 personer kollar på, säger grundaren Carlo Emme.

Efter att ha ställt in alla konserter meddelade Plan B på Norra Grängesbergsgatan för två veckor sedan att hela klubben tillfälligt skulle stängas ner. Myndigheternas restriktioner för att stoppa spridningen av coronaviruset gjorde det omöjligt för Plan B att fortsätta hålla öppet.

I tisdags öppnade de dock åter upp sina lokaler.

– Det är för att vi inte har något val, säger grundaren Carlo Emme.

Han fortsätter:

– Vår likviditet ser inte bra ut. Därför måste vi få in mer pengar och det är bara så här vi får in mer pengar. Annars kommer vi inte kunna betala löner eller hyran.

”Måste ha events”

Efter att ha stängt ner tillfälligt försökte de att få in pengar genom olika digitala kampanjer. Det blev dock inte särskilt lyckat, vilket gjort att de känt sig tvungna att öppna upp igen.

– Solen skiner och det är inte olagligt att ha öppet. Vi kommer försöka att bara ha en bar, en DJ och max 50 personer inklusive medarbetarna, säger Carlo Emme.

I tisdags spelade några DJ:s på Plan B och i onsdags hade de en brädspelskväll. På torsdagskvällen kommer de i sin tur att arrangera en konsert.

– Plan B ligger inte i stadens centrum. Vi måste ha events för att ha ett stadigt flöde ut här. Det tar 10–20 minuter att komma hit, beroende på hur du tar dig hit. Det är inte som ett ställe mitt i stan där du passerar förbi och går in.

Gänget bakom Plan B frågade några lokala band om de kunde tänka sig att göra några kortare spelningar, och banden var snabbt på. Spunsugar spelar på torsdagskvällen medan The Hypnagogics intar scenen på fredag.

Carlo Emme är en av grundarna till Plan B.

En av få i Europa

Trots storleken har initiativet dragit till sig intresse från utlandet.

– De kommer i princip vara enda banden på hela kontinenten som spelar då.

Att de väljer att arrangera en konsert i coronatider menar Carlo Emme inte är så kontroversiellt som det först kan verka. Han menar att de stora ytorna de har att tillgå gör att folk kommer hålla ett större avstånd än på en vanlig uteservering.

– Vi uppmanar inte folk att komma om de inte mår bra eller inte tycker att det känns bra. Men vi pratar om 40 personer. Det är inte de siffrorna vi hade innan vi stängde. Det är ingen stor skillnad men det gör mycket ekonomiskt - och kommer definitivt göra så att vi kan överleva.

Carlo Emme pekar på att en majoritet av besökarna på Plan B är i 25–35-årsåldern och att många av dem väljer att gå ut, oavsett om de själva har öppet eller inte.

När gränsen för besökare är nådd är han tydlig med att de får skicka iväg folk och be dem komma någon annan gång.

Många spelar gratis

– För oss är det absolut ingen skillnad att ha en bar öppen i stan eller ett band här som 40 personer kollar på. Vi arrangerar en konsert men det är fortfarande bara 40 personer på 1 000 kvadratmeter som kollar. Om de vill spela och folk vill komma ser jag inte problemet.

En viktig faktor i att få ekonomi i det hela är att banden de varit i kontakt med ställer upp på att spela gratis.

– Det är upp till artisterna. För en del av dem är det tufft att spela gratis på en veckodag. Vi kan betala deras kostnader och utgifter samt om de vill ha ett gage. Men majoriteten vill spela gratis för att supportra oss.

Carlo Emme är tydlig med att de noggrant följer Folkhälsomyndighetens regler och under konserterna kommer de ha skyltar uppsatta för att uppmana till distans och att folk tvättar händerna. De fem medarbetarna kommer i sin tur övervaka allt.

Plan B planerar även att ha konserter även nästa vecka, varje kväll från tisdag till och med lördag.