Affärsmannens skämt om Greta Thunberg

”Sker märkliga segelbåtsolyckor”

Publicerad 2019-08-15

Den brittiske affärsmannen Arron Banks skämtade om att Greta Thunberg skulle råka ut för en olycka på havet under sin resa mot USA.

Nu får han hård kritik från flera håll.

– Jag tycker att det är fullkomligt skandalöst, säger Labour-ledamoten Tonia Antoniazzi, till The Guardian.

Följ ämnen

Det var under onsdagen som affärsmannen och brexitförespråkaren Arron Banks tog till Twitter där han publicerade ett kontroversiellt inlägg om Greta Thunberg.

Tidigare under dagen hade Caroline Lucas, parlamentsledamot och tidigare partiledare för De Gröna, twittrat en lyckönskning till den 16-åriga svenska klimataktivisten inför hennes resa med segelbåt över Atlanten till USA.

Olycksvarnar

Banks, som inte verkar dela Caroline Lucas tankar om Greta Thunberg, svarade på tweeten – genom att varna för en potentiell olycka.

”Det sker märkliga segelbåtsolyckor i augusti månad...”, skriver han i sitt svar.

Kommentaren mötte omedelbart hård kritik.

– Jag tycker att det är fullkomligt skandalöst att en man som Banks kan ta till Twitter för att trycka till en 16-årig tjej, säger Labour-ledamoten Tonia Antoniazzi, till Guardian.

– Det fantastiska jobb som Greta har gjort för att få klimatförändringarna högst upp på den politiska världens agenda är ovärderligt.

Professorn svarar

En annan som är kritisk är aktivisten och historieprofessor Tanja Bueltmann.

– Verbala attacker mot Greta Thunberg har kommit från många olika personer under lång tid. Deras gemensamma nämnare? De flesta av dem är vita, medelålders män från den högra sidan av det politiska spektrat, säger hon till Guardian.

”Har ingen humor”

Även skådespelaren Amanda Abbington passade på att uttrycka sin missnöje med den kontroversielle brexitförespråkarens formulering.

”Du önskar att en en sextonårig flicka ska drabbas av en potentiellt dödlig olycka, varför..?”, skriver hon på Twitter.

Arron Banks själv har försvarat sitt tilltag med att han bara skojade.

”Det var ett skämt... ni i vänstern har ingen humor”, skriver han i en tweet.