Ingen svensk lag mot matsvinn på gång

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2019-05-28

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivbild.

Frankrike var först ut med en lag mot matsvinn och flera andra länder har följt efter.

Sverige har dock hittills valt en annan väg, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

– Men vi tittar noga på hur andra länder gör, säger hon till TT.

Enligt initiativtagaren Arash Derambarsh har lagen mot matsvinn i franska matbutiker räddat miljontals måltider under sina första tre år. Efter Frankrike har bland annat Italien följt efter med lagstiftning på området.

Det är dock just nu inte aktuellt i Sverige, trots att Miljöpartiet vill se ett förbud.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hänvisar i stället till handlingsplanen som Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket har tagit fram på regeringens uppdrag. Handlingsplanen innehåller 42 förslag på åtgärder som ska göra att Sverige når FN:s uppsatta mål om halverat matsvinn till 2030.

– Det är ju också ett ganska framgångsrikt svenskt angreppssätt på många frågor, att vi i första hand har valt att hitta samverkansmodeller tillsammans med näringen, säger Jennie Nilsson.

– För mig är det ett ganska naturligt första steg i hur vi förhåller oss i den här frågan.

"Enda sättet"

Arash Derambarsh, årets pristagare av hållbarhetspriset Win win Gothenburg sustainability award, håller dock inte med.

– Jag har hört argumenten från länder som Sverige, där man sagt att en lag inte behövs. Men det stämmer inte, säger han.

– Jag vill inte att man lagstiftar om allting. Men väldigt få affärer gör det ju frivilligt, så jag tror att en lag är det enda sättet.

Tror på samverkan

Jennie Nilsson tror dock fortsatt på samverkansmodellen, även om en förändrad lagstiftning på sikt inte kan uteslutas.

– Lagstiftning kan ha sina poänger och om man inte kommer fram på annat sätt så är det ju där som man så småningom hamnar, säger hon.

– Men jag tror att det finns ett intresse hos stora delar av branschen att vara en aktiv aktör i det här. Det är i alla fall de signaler jag får när jag talar med branschen.