Kim och Trump i ny kärnvapenkonfrontation

TT-Reuters

Publicerad 2019-12-08

Nordkoreas FN-ambassadör Kim Song säger att kärnvapennedrustning inte längre är föremål för förhandling. Landet meddelar att nya prov "av stor betydelse" genomförts.

USA:s president Donald Trump svarar att Nordkorea riskerar att förlora "allting".

Enligt Kim Song är samtalen bara ett sätt att köpa tid för USA, för att passa president Donald Trumps inrikespolitiska agenda. Kim meddelar att långa samtal med USA inte längre behövs.

Utspelet ses delvis som en provokation riktad mot Washington DC,

President Trump svarade Nordkoreas ledare på söndagen med en varning, ett hot och ett råd: "Kim Jong-Un är för smart och har för mycket att förlora, faktiskt allting, om han väljer den fientliga linjen", skrev Trump på Twitter.

"Speciell relation"

"Han vill inte ogiltigförklara sin speciella relation med USA:s president eller blanda sig i presidentvalet i USA i november", fortsatte Trump om Nordkoreas ledare.

"Nordkorea under Kim Jong-Uns ledarskap har enorm ekonomisk potential, men det måste kärnvapennedrusta såsom landet lovat", skrev presidenten.

Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat inför en tidsfrist vid årsskiftet som Nordkorea satt upp, och där Nordkorea kräver en ändrad förhandlingsinriktning från USA.

På söndagen uppgav Nordkorea att man genomfört ett "väldigt betydande" test vid satellituppskjutningsplatsen Sohae, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA. KCNA specificerade inte vad som testats, men tidigare har platsen använts för att skjuta upp raketer i rymden.

Ökad aktivitet

Efter det första toppmötet mellan USA och Sydkorea syntes tecken på att provplatsen började monteras ned, men satellitbilder efter det andra – havererade – mötet visade tecken på att platsen höll på att byggas upp igen. Och tidigare i veckan visade bilder från en kommersiell satellit ökad aktivitet vid platsen.

"Det här är antagligen ett markbaserat motortest vid Sohae", skriver Ankit Panda, forskare vid Federation of American Scientists, på Twitter om testet och tillägger att det förmodligen inte rör sig om en uppskjutning.