Ny forskning: Genetisk förändring i italienskt coronavirus

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2020-02-29

Över 800 människor har redan smittats av coronaviruset i Italien.

Nu säger forskare att viruset kan ha funnits i landet mycket längre än vad som är tidigare känt.

– Viruset kan ha cirkulerat oupptäckt i flera veckor före det första bekräftade fallet, säger doktor Massimo Galli.

För drygt en vecka sedan exploderade antalet coronafall i Italien och främst i regionen Lombardiet. Där återfinns superspridaren Mattia, 38, som kallas landets ”Patient ett” för att han tros ha stått för den första inhemska smittan.

Men vem som smittade honom – patient noll – är okänt.

Men forskare vid Sacco-sjukhuset i Milano säger att de nu tagit ett viktigt steg för att kunna förstå den snabba spridningen i landet, rapporterar The Guardian.

De har lyckats isolera virusstammen från en italiensk patient och upptäckt att den uppvisar genetiska skillnader jämfört med coronaviruset från Wuhan.

Kan ha cirkulerat sedan januari

Upptäckten är inte bara ett steg i att förstå och begränsa epidemin, enligt The Guardian. Den innehåller också information som göra smittspårningen i Europa svårare.

Forskarna uppger att viruset kan ha cirkulerat i Lombardiet och Italien sedan mitten av januari.

– Det kan ha varit i omlopp oupptäckt i veckor innan det första fallet uppdagades, säger doktor Massimo Galli, chef vid Sacco-sjukhuset i Milanos infektionsklinik, till AFP.

Personal på flygplatsen Linate i Milano kontrollerar ankommande.

Han säger också att det stigande antalet smittade i Italien inte nödvändigtvis betyder att coronaviruset sprids i samma utsträckning för tillfället. Det kan röra sig om människor som drabbats av viruset tidigare men som testats först nu, skriver AFP.

Massimo Galli säger att viruset muterar mellan smittbärarna och en del i deras pågående forskning är att försöka förstå varför det gått så fort i Italien jämfört med övriga Europa.

Samtidigt rapporteras fler och fler fall från olika håll i världen med koppling till Italien. Flera av de elva konstaterade fallen i Sverige har sitt ursprung i norra Italien. Till exempel samtliga hittills kända fall i Göteborgsområdet där kartläggningen av människor som riskerat att smittas pågår för fullt.


PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln