Gisela, 56, i New York: ”Som en skräckfilm”

Uppdaterad 2020-03-26 | Publicerad 2020-03-25

New York är nu pandemins centrum.

Där bor svenska Gisela Nelson, 56.

– Det är som en skräckfilm, säger hon.

Coronaviruset sprids just nu snabbast i världen i tätbefolkade New York, som hittills har 17 857 smittade. 192 personer har dött i covid-19 i New York City.

Ökningstakten för covid-19 är nu högst i världen i New York.

Guvernören Andrew Cuomo räknar med att upp emot 140 000 coronapatienter behöver intensivvård i delstaten New York de närmaste veckorna. När president Trump i måndags sa att delstaten skulle få 400 respiratorer blev Cuomos svar:

– Vad ska vi göra med 400 respiratorer när vi behöver 30 000? Du har inte förstått problemets magnitud.

Klockan 20 i söndags kväll stängde allt utom mataffärer och apotek, och New York-borna ombads att hålla sig hemma.

Designern Gisela Nelson från Stockholm, som bott i Brooklyn i 20 år, beskriver läget.

Gisela Nelson, 56, bor i New York City sedan 2000.

– Jag har varit med om allt från 11 september, jordbävningar och strömavbrott till orkanen Sandy. Det här går inte att jämföra, detta är en katastrof. Då blev det något slags kamratskap, människor blev vänligare mot varandra. Nu under corona är det djungelns lag som gäller, säger Gisela.

Själv fortsätter hon att bry sig om sina medmänniskor. För tre veckor sedan hjälpte hon flera äldre att bunkra mat. Nu levererar hon färdig mat till samma personer.

– Jag handlar mat och mediciner, och lagar mat till äldre som de kan värma eller sätta i frysen. Jag levererar maten i trappuppgången och ringer och säger att de kan hämta den, berättar Gisela.

Själv är hon glad att hon har en trädgård där hon kan odla grönsaker.

– Jag har till och med lite broccoli kvar sen i höstas. Folk är plötsligt intresserade av att odla, om det här drar ut på tiden, säger Gisela.

”En hel generation kommer drabbas av pandemin”

Hon känner själv en coronadrabbad familj.

– Vi har bekanta vars mamma i 90-årsåldern togs in på sjukhus och dog. Testet visade att hon hade corona. Nu har tre av hennes söner testat positivt.

Gisela är mycket kritisk mot president Donald Trump.

– Jag tror en hel generation kommer att drabbas av detta, kanske i 10-20 år. Jag hoppas att det blir ett uppvaknande för många republikaner, att det är problem med miljön och många andra saker i världen. Det är som en skräckfilm att det här började med att man åt smittade djur i Kina, säger Gisela Nelson.

Lina Axmacher Cassara, 35, från Söderköping har covid-19 och sitter hemma med maken Tyrone på Staten Island i New York sedan två veckor. Hon har haft andningssvårigheter, men börjar nu må bättre.

New York-bon Lina Axmacher Cassara, 35, fick en inhalator på akuten i måndags mot sina andningssvårigheter på grund av covid-19.

– Alla håller sig inne. New York är som en spökstad. Det är lite läskigt att vara här, väldigt många har åkt härifrån, säger hon.

Lina är marknadschef i ett företag som säljer tequila. Hon upplever att New York-borna tar hand om varandra.

– En massa människor har skrivit och frågat om vi behöver något. Jag har inte behövt något än, men om vi vill ha något så finns det runt hörnet, säger hon.

En som lämnat New York i förtid på grund av coronapandemin är Alexandra Tawaifi, 24, från Gävle. Hon var forskarassistent vid en ideell organisation.

Alexandra Tawaifi, 24, lämnade New York i förtid i fredags.

– Jag åkte hem i fredags med tanke på att reserestriktionerna blev värre och värre. Jag var rädd att fastna där. De sista dagarna var det tomt på gatorna. Det kändes overkligt.

Hon berättar att andra amerikaner nu håller sig borta från New York.

– Jag har vänner i New Jersey. De vågade inte komma in till staden.

Efter hemkomsten till Sverige har Alexandra satt sig i självkarantän i två veckor.

Risken är stor att utvecklingen i New York kommer att sprida sig över resten av USA om inte en total karantän utlyses i hela landet, menar tidningen New York Times hälsoreporter Donald McNeil.

– Annars får vi ett Wuhan i New York, ett Wuhan i Seattle och ett Wuhan i södra Florida. Sjukhusen kommer att bli överfulla. Om vi inte stänger ner kommer vi att få se 100 000-tals döda, säger han till tidningens podd The Daily.

Människor håller avståndet i Flushing, Queens, på tisdagen.

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen