Boris Johnson stoppas från att läsa sina egna anteckningsböcker

Publicerad 2023-06-18

Boris Johnson får inte läsa det han skrev under sin tid som premiärminister.

Han får inte ta del av de 25 anteckningsböckerna som innehåller allt för känslig information, skriver The Times.

Det ska röra sig om totalt 25 anteckningsböcker som den brittiska regeringen undanhåller från Boris Johnson. En granskning visar att vissa sidor innehåller väldigt känsliga uppgifter, enligt tidningen. Även Johnsons WhatsApp-meddelanden har orsakat huvudbry.

Rekommendationen är att endast personer som har godkänts att ha tillgång till den högsta nivån av säkerhetsklassat material ska få läsa anteckningarna och om anteckningarna lämnas tillbaka till Boris Johnson måste de ”förvaras rätt” på en säker plats.

Förde detaljerade anteckningar

Johnsons anteckningar är i centrum för utredningen om den så kallade ”partygate”-skandalen. Den före detta premiärministern meddelade sin avgång som parlamentsledamot i förra veckan efter att han fått ta del av preliminära slutsatser från en rapport som granskar huruvida han gjorde vilseledande uttalanden om de fester som hölls vid Downing Street under coronapandemin.

Bland annat visade rapporten att han förde detaljerade anteckningar av sin tid som premiärminister.

Premiärminister Sunak tveksam

Det utskott i det brittiska parlamentet som granskar ”partygate” har bett om att få tillgång till anteckningsböckerna och WhatsApp-meddelandena, men hittills har inte allt material gjorts tillgängligt.

Enligt The Times ska premiärminister Rishi Sunak vara tveksam till att lämna in allt material då det bland annat sägs bestå av ”irrelevanta” personliga meddelanden.

På måndag ska parlamentet rösta om utskottets rapport.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln