SD-topp vill införa återvandringsinfluencers

Publicerad 2023-11-22

Sverigedemokraterna vill införa ”återvandringsinfluencers” för att uppmuntra personer med invandrarbakgrund att återvända till sina hemländer.

Det föreslog Chris Dahlqvist, gruppledare för SD i Linköping, under ett möte med kommunfullmäktige i tisdags.

– Tanken är att de ska vara anställda vid kommunens kommunikationsavdelning och jobba med sociala medier, informationskampanjer och uppsökande verksamhet, säger Dahlqvist.

Under tisdagen var det dags för kommunfullmäktige att sammanträda i Linköping. Man väntade sig en lång rad av hetlevrade debatter, framför allt om budgeten för 2024.

När det var dags för Sverigedemokraterna, som är största oppositionsparti i kommunen, att ge sig in i debatten föreslog gruppledaren Chris Dahlqvist, 28, bland annat att tio miljoner kronor mer ska läggas på kommunens säkerhetsarbete. Det inkluderar satsningar på kameror, ordningsvakter, informationskampanjer och ”återvandringsinfluencers”.

Under eftermiddagen utvecklar han det sistnämnda för Aftonbladet.

– Linköpings kommun har i dag en alldeles för stor kommunikationsavdelning. Vi anser att kostymen är för stor och därför kostar för mycket pengar. Då vill vi upprätta en funktion som uppmuntrar till frivillig återvandring. Det har vi valt att kalla för ”återvandringsinfluencers”, säger Chris Dahlqvist.

Han menar att Sverigedemokraterna redan lagt ett förslag om detta i sin budget för 2024 men att begreppet är nytt.

– Jag fick googla det själv och såg att ingen kallat det för det förut. Jag får helt enkelt ta med mig det till min grupp och se hur vi kan jobba vidare med det, säger Dahlqvist.

Chris Dahlqvist, gruppledare för SD i Linköping.

Ska jobba på kommunen

Han säger att personer som jobbar som ”återvandringsinfluencers” ska vara anställda av kommunen och att det inte skulle vara svårt att ta fram en form för detta.

– De skulle jobba med sociala medier, informationskampanjer på stan och med uppsökande verksamhet. Alla ska ju då vara intresserade av att återvända till sin hemländer. Anledningen till att vi använder oss av den här frivilliga återvandringen är för att kommunen inte har några andra befogenheter. Vi kan inte tvinga folk att flytta, säger Dahlqvist.

I slutet av oktober tillsatte regeringen en utredning för att ta reda på hur fler kan för förmås att återvandra frivilligt. Ett förslag som ingår i Tidöavtalet. Enligt regeringen skulle det gälla personer som inte integrerats i det svenska samhället, genom arbete, språk eller kulturella faktorer. Man skulle även erbjuda ett kontant stöd om 40 000 kronor per familj för resan.

Och Dahlqvist hoppas på att Sverigedemokraterna nationellt kan sätta mer press på regeringen.

– Vi sitter ju bakom rodret på regeringen så förhoppningen är att vi kan se en ökad utvisning av kriminella invandrare och av de som har bristande vandel.

Följ ämnen i artikeln