Billström kallar upp irakisk toppdiplomat: Har brustit

Publicerad 2023-07-20

Tobias Billström (M) kallar nattens våldsamma stormning för oacceptabel och riktar hård kritik mot irakiska myndigheter för att inte ha skyddat den svenska ambassaden.

Nu kallas Iandets högsta diplomat upp till UD.

”Det är uppenbart att irakiska myndigheter har brustit i ansvar”, skriver utrikesministern i ett uttalande.

Vid tvåtiden i natt, svensk tid, stormades den svenska ambassaden i Bagdad av hundratals våldsamma demonstranter. Bilder visar hur demonstranterna klättrar över staket.

Därefter tog de sig in på ambassaden och tände eld på byggnaden.

”Det som har skett är helt oacceptabelt och regeringen fördömer å det starkaste dessa attacker”, skriver Tobias Billström i ett uttalande på regeringens hemsida.

Ambassadpersonalen kunde sättas i säkerhet. Billström understryker att det är andra gången som ambassaden i Bagdad stormas och att irakiska myndigheter har en skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och personal enligt Wienkonventionen.

”Det är uppenbart att irakiska myndigheter allvarligt brustit i detta ansvar”.

Han säger att regeringen har kontakt med irakiska företrädare på hög nivå för att framföra sin bestörtning.

Ser över vidare åtgärder

Iraks chargé d’affaire, landets högsta diplomat, i Stockholm kommer att kallas upp till utrikesdepartementet.

”Regeringen ser nu över vilka vidare åtgärder som behöver vidtas med anledning av det inträffade”, avslutar Billström sitt uttalande.

Iraks utrikesdepartement har fördömt händelsen och har lovat en snabb utredning.

Enligt Reuters skedde stormningen efter att den mäktige shiapredikanten Muqtada al-Sadr uppmanat sina anhängare att protestera. Detta efter ilska över koranbränningar.

I dag klockan 13 väntas en allmän sammankomst hållas utanför den irakiska ambassaden. Enligt ansökan till polisen vill man bränna koranen och den irakiska flaggan.

Tobias Billström (M), utrikesminister.