Amerikanska soldater dödade i drönarattack

TT

Publicerad 2024-01-28

USA:s president Joe Biden.

Minst tre amerikanska soldater har dödats i en drönarattack mot en militärbas i Jordanien, nära gränsen mot Syrien.

USA:s president Joe Biden hävdar att en Iranstödd grupp ligger bakom attacken och hotar med vedergällning.

Angreppet inträffade natten till söndagen, och enligt amerikanska uppgifter skadades ett 20-tal personer i attacken. Attacken ökar risken för att konflikten kommer att spridas ytterligare i regionen. Biden var tydlig när det gäller åt vilket håll misstankarna riktas:

”Vi samlar fortfarande in fakta kring attacken, men vi vet att den utfördes av en militant, extremistisk Iranstödd grupp som är verksam i Syrien och i Irak”, sade han i ett uttalande.

”De ansvariga kommer att ställas till svars på det sätt vi ser som lämpligast, var så säkra på det”, fortsatte Biden enligt nyhetsbyrån AP.

På söndagskvällen uppgav Jordanien att attacken skett i Syrien, nära gränsen till Jordanien men inte på jordanskt territorium. Talespersonen för Jordaniens regering sade att målet för attacken var militärbasen al-Tanf i Syrien där internationella insatser har samlats för insatser mot islamistiska terrorrörelser, rapporterar AFP.

Fram till och med fredagen hade enligt USA 158 attacker genomförts mot den amerikanska militären i Irak, Syrien och Jordanien. Inga av dessa attacker har orsakat större skador.

Få amerikanska soldater har stupat sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes efter det att den terrorstämplade rörelsen attackerat Israel. Två amerikanska soldater rapporterades saknade när ett fartyg bordades utanför Somalia i januari.