Nytt bomblarm i Göteborg – boende fick evakueras

Publicerad 2024-03-09

Ett nytt bomblarm i Göteborg kom in under lördagsmorgonen – det tredje på två dagar.

Boende fick evakueras och föremålet visade sig vara skarpt.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det ett kilo dynamit med stubin.

På lördagsmorgonen kom ett nytt larm in om ett misstänkt farligt föremål i Frölunda i Göteborg. Räddningstjänst och polis skickades till platsen och även nationella bombskyddet fick kallas in.

Boende i närheten fick evakueras och platsen spärrades av. Polisens bedömde då att det fanns en fara för allmänheten. och evakuerade boende.

Ett flertal fastigheter fick utrymmas.

– Vi jobbar med att säkra det här föremålet sedan kommer det att göras en kriminalteknisk analys och då kommer vi få svar på hus pass skarpt det här föremålet har varit, sa Hans-Jörgen Ostler.

Strax innan klockan 11 meddelade polisen att föremålet var skarpt.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska det ha varit ett helt kilo dynamit med stubintråd.

”Beklämmande utveckling”

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts. Enligt vad Göteborgs-Posten erfar arbetar polisen utifrån teorin att måltavlan för lördagens odetonerade sprängladdning skulle kunna vara en person som bor i närheten av fyndplatsen.

Under fredagen upptäcktes två explosiva föremål i staden på olika adresser. Båda bedömdes som skarpa.

– Det är beklämmande att vi har den utvecklingen som vi har just nu med bomber och risk för att tredje man ska skadas, säger Hans-Jörgen Ostler.

En man som bor i området där föremålet upptäcktes under lördagen säger till Aftonbladet:

– Man är orolig för vad som händer. Det är klart vi måste gemensamt försöka få bukt på det här. Jag bor inte så långt från där det sprängdes häromdagen - om det har koppling till det här vet jag inte, säger han.

Natten till onsdagen inträffade två explosioner med minuters mellanrum i Göteborg. På de drabbade adresserna finns, enligt uppgifter till Aftonbladet, folkbokförda personer som förra året var inblandade i en skottlossning där en ung man var nära på att dö. Nyligen föll domen i fallet och tre av de fyra åtalade fälldes för mordförsök respektive grovt vapenbrott.

På lördagen häktades två män i övre tonåren för inblandning i onsdagens dubbelsprängning, rapporterar GP. Den ena mannen misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse och den andre för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Kopplas till tidigare sprängningar

Enligt uppgifter till GP är polisens teori att sprängningen natten till onsdagen och de två händelserna under fredagen hänger ihop.

Polisen skriver på sin hemsida att en ”betydande utredningsresurs” har satts in för att utreda de två händelserna.

”Inom denna utredningsresurs finns en rad kvalificerade kompetenser som bedöms viktiga för det fortsatta arbetet med att lagföra de personer som begått dessa brott”, skriver polisen i en uppdatering strax efter klockan 10 på lördagen.

Följ ämnen i artikeln