Stockholms snöplogshaveri – plogbil träffad av blixt

Publicerad 2022-11-21

Den rejäla snösmockan har lamslagit Stockholm – och det fortsätter att vräka ner.

På vägar står strandade plogbilar som gått sönder – nu befaras ännu mer problem i rusningstrafiken.

– Vi använder alla medel vi har, men vi hinner inte ikapp, säger Malinda Flodman på trafikkontoret.

Snökaoset har bringat stora trafikproblem i huvudstaden – under dagen har tåg, flyg och bussar behövt ställas in.

SMHI har utfärdat en orange snövarning. Och Stockholmsborna uppmanas av såväl polis och SL som trafikkontoret att stanna hemma.

PLUS: Vinterdäckstest 2022 – bäst i test & undvik dem

Under tiden ska ett par hundra plogbilar snöröja stadens nästan 4000 gator – för att öka invånarnas framkomlighet.

Men även plogbilarna har drabbats av stora problem att ta sig fram.

– Flera maskiner har gått sönder. Blixten slog ner i några av maskinerna. Några andra har gått sönder på grund av alldeles för hög belastning av stora och väldigt tunga mängder snö, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Får börja om och om igen

Stadens arbete med att snöröja börjar först när 1-1,5 centimeter blötsnö ligger på trottoar, gång- eller cykelbana. För vägar gäller 2-2,5 centimeter och för trafikleder gäller 1 centimeter.

– Det har snöat nästa konstant sedan i lördags. Startkriteriet möts hela tiden och vi röjer undan. Men när vi är klara med ett ställe så hinner den platsen uppnå startkriterierna igen innan alla gator är röjda, säger Malinda Flodman och fortsätter:

– Vi hinner inte ikapp. Vi använder alla medel vi har, men vi hinner inte ikapp. Framför allt har vi svårt att hinna med de mindre gatorna.

Har Stockholms stad tillräckligt många plogbilar för att kunna hantera snöoväder?

– Vi har tillräckligt med fordon för beredskap för snöröjning på en normal nivå. Nu har det kommit lite mer än normalt snö fall. Därför ser situationen ut som den gör.

Tar inte in extra plogbilar

Trots snöröjningshaveriet berättar Malinda Flodman att det inte är aktuellt att införskaffa fler fordon till staden.

– Skulle vi ha en större beredskap, exempelvis dubbelt så många fordon, så skulle det kosta skattebetalarna rejält mycket mer pengar. Och de fordonen skulle vi inte skulle ha glädje av alls under vissa vintrar, säger hon.

Detta är inte första gången som det råder plogkaos i staden vid första snön. Hade ni på något sätt kunnat förhindra att det här hände i år igen?

– Vi möts inte av ett snökaos varje år. Det handlar ju om hur mycket snö som kommer varje vinter. Ett sådant här ihållande snöfall som vi har haft nu har vi inte så ofta.

Följ ämnen i artikeln