Jeanette hittades död efter år av våld – nu faller HD:s dom

Publicerad 2024-01-16

När Jeanettes sambo friades för mord ledde det till ett ramaskri och fallet togs vidare hela vägen till Högsta domstolen.

I dag föll HD:s dom – Mikael Eriksson döms nu till lagens strängaste straff.

– Jag bara gråter av lättnad, det här känns så otroligt viktigt, säger Jeanettes dotter Nathalie.

På tisdagsmorgonen kom beskedet att Högsta domstolen river upp hovrättens dom.

Mikael Eriksson, 53, – som friades för mordet i hovrätten – döms nu till livstids fängelse för mord.

HD anser att Eriksson haft likgiltighetsuppsåt i sitt agerande när han slog och sparkade Jeanette till döds den 9 juli 2022. Det har enligt HD heller inte varit fråga om en impulshandling med hastigt förlopp som resulterade i Jeanettes död.

Hur mycket våld kan man använda?

”I stället har det handlat om en brutal misshandel med omfattande trubbigt våld mot i stort sett hela kroppen och huvudet som måste ha pågått under en beaktansvärd
tidsrymd. Det är inte heller fråga om en enstaka händelse; det är utrett att Mikael Eriksson har misshandlat Jeanette vid flera tidigare tillfällen”, skriver HD i sitt beslut.

Mikael Eriksson, 53.

De rättsliga turerna i Jeanette-fallet har varit många och kokade till slut ner till: Hur mycket våld kan man utsätta en människa för utan att hållas ansvarig för hennes död?

Det blev kärnfrågan när målet togs upp i Högsta domstolen i november.

– Han har gjort allt som krävts för att Jeanette skulle dö. Vi vet inte om Jeanette hade överlevt om hon hade fått vård. Troligtvis inte men det får vi aldrig veta, för hon kom aldrig under vård, sa My Hedström byråchef på Riksåklagaren under förhandlingen och tryckte på att sambon aldrig kallade på hjälp åt Jeanette.

Nathalie, 36, är äldst av Jeanettes fem barn.

Överklagades till HD

I stället lämnade den 53-årige Mikael Eriksson 61-åriga Jeanette ensam, naken och svårt skadad på badrumsgolvet i huset utanför Hudiksvall. Hon hade enligt rättsläkarens rapport utsatts för upprepade slag och sparkar.

Det tog 35 minuter för Jeanette att dö.

En övervakningskamera fångade Jeanette och sambon några timmar innan hon hittades död.

I tingsrätten dömdes Eriksson till livstids fängelse för mord. Men trots de omfattande skadorna på Jeanettes kropp – som brutna revben, brusten mjälte och svåra hjärnskador – friade hovrätten sambon för samma brott. De menade att det inte gick att helt slå fast att det var sparkarna och slagen som dödade Jeanette.

Höga halter av antidepressiv medicin i Jeanettes kropp kunde ha bidragit, menade hovrätten, och ändrade morddomen till synnerligen grov misshandel och straffet från livstid till sju års fängelse.

Domslutet väckte starka reaktioner och manifestationer. Efter att ha granskat ärendet valde Riksåklagaren att överklaga domen till Högsta domstolen.

”Någon har tagit ifrån oss det finaste vi hade”, säger Lili om sin mamma Jeanette. Jeanette efterlämnar barnen Linn, 20, Lili, 30, Jasmine, 33, Robin, 34 och Nathalie, 35.

Fotade skadorna efter våldet

Riksåklagaren menade att Eriksson borde dömas för mord.

– Han har ju gjort allt han kunnat för att hon ska dö. Han har misshandlat henne synnerligen svårt och sedan inte gjort något mer utan bara lämnat henne åt sitt öde, sa My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren då.

Högsta domstolen håller med i resonemanget. Den menar att våldet varit omfattande och att Mikael Eriksson hade uppsåt att beröva Jeanette livet.

Vad gäller läkemedlet i Jeanettes kropp anser HD heller inte att det är nödvändigt att agerandet varit den enda orsaken eller huvudorsaken, resonerar rätten. Hans våld har varit en bidragande orsak till hennes död – det räcker för att han ska dömas för mord. 

Jeanette fotade skadorna efter sambons våld. Här, sommaren 2021, sa hon att hon hade cyklat omkull. Först senare smög det fram att hon blivit slagen.

HD tar även upp det faktum att Mikael Eriksson tidigare i förhållandet utsatte Jeanette för våld.

För när polisen kallades till villan utanför Hudiksvall i juli 2022 så var det inte första gången som Eriksson utsatt Jeanette för våld. Men hon vågade aldrig medverka i utredningarna, något som är vanligt när det kommer till våld i nära relation.

Men hon dokumenterade sina skador, bilder som sedan bidrog till att Mikael Eriksson, åtminstone efter Jeanettes död, kunde dömas för fyra fall av misshandel tidigare i förhållandet.

Sommaren 2022, inte långt före mordet, ställde sig sambon på Jeanettes hals. Sambon dömdes i både tings- och hovrätt för fyra fall av misshandel av Jeanette som inträffade innan natten hon dog.

”Jag har varit så nervös”

Få fall prövas av Högsta domstolen, de måste kunna bli prejudicerande, det vill säga vägledande för framtida domar. Den fällande domen kan nu komma att ändra hur tings- och hovrätter ser på själva ”orsakandet” av någons död.

För Jeanettes dotter Nathalie kom beskedet om livstidsstraffet som en enorm lättnad.

– Jag bara gråter. Jag är så lättad. Jag har varit så nervös.

– Jag tror att mamma hade varit stolt över att bli en symbol för en så viktig fråga. Att det som hände henne nu kanske kan leda till förändring för andra kvinnor skulle ha betytt så mycket för henne. Och jag hoppas att det ska leda till just det, att mammas död inte varit helt förgäves.

Jeanette är en av 355 kvinnor som mellan åren 2000–2022 dödats av en man hon en gång älskade visar Aftonbladets granskning Dödade kvinnor.

Länk till samlingssidan