Dog efter plastikoperation på Akademikliniken

Uppdaterad 2015-07-07 | Publicerad 2015-07-06

Kliniken: "Obduktionen visar inte vad han dog av".

En ung man har avlidit på Akademikliniken i Stockholm efter att ha plastikopererat sig.

Han hittades död en morgon i slutet av maj på kliniken.

– Obduktion är gjord men den har inte visat dödsorsaken, säger Charlotta Abrahamsson, marknadschef på Akademikliniken.

Hon bekräftar uppgiften till Aftonbladet, att en man hittades död på kliniken torsdag morgon den 28 maj i år. Han var i åldern 25-35, uppger hon.

Mannen kom in måndagen den 25 maj för att genomgå rekonstruktiv plastikkirurgi. Kort tid efteråt fick han göra en reoperation.

– Det var ett ganska stort ingrepp och det krävde några dagars vård. Huvudoperationen tog ett par timmar, säger Charlotta Abrahamsson.

• Vad gick fel?

– I det här fallet är det inte själva operationen som gått tokigt. I efterdyningarna - och inte i samband med operationen - har den här patienten avlidit, säger hon.

Plastikkirurgen Per Bergentz är verksamhetsansvarig inom kirurgi och operation på kliniken i Stockholm och ansvarar för den nu pågående internutredningen. Han uppger att mannen genomgick samma prover och undersökningar som övriga patienter före operationen.

– Allt såg normalt ut, säger Per Bergentz.

Gott allmäntillstånd

Charlotte Abrahamsson:

– Oavsett vilken typ av kirurgi någon ska göra så går man igenom att patienten är i gott allmäntillstånd innan. Vi opererar ju inte människor som inte har god hälsostatus.

Ingenting tydde på att mannens tillstånd var på väg att försämras efter operationerna, uppger de båda.

– Våra doktorer gjorde inte bedömningen att han var i behov av vård någon annanstans, utan att vi kunde ta hand om honom och att han var i god form dagen innan han avled, säger Charlotte Abrahamsson.

Dödsfallet kom därför oväntat.

– Patienten sov över natten och hade ett gott allmänstillstånd som måste ha försämrats av någon anledning som vi idag inte har svar på, säger hon.

Mannen hittades död runt 6-7-tiden på morgonen.

• När kontrollerades mannen sista gången innan han dog?

– Det var nära inpå som personalen tittade till honom. Men i det här fallet fanns det nog ingen anledning att göra några mer provtagningar, säger Per Bergentz.

Obduktionen visade inget

Mannen obducerades kort tid efteråt.

– Det har inte framkommit någon klar och tydlig dödsorsak, så i nuläget vet vi inte varför patienten avled, säger Charlotta Abrahamsson.

Per Bergentz genomför nu den internutredning med händelseanalys som kommer att ligga till grund för en Lex Mariaanmälan i augusti till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

• Kan ni se att ni gjort något fel?

– Nej, inte någonting som jag kan se. Den obduktion som gjordes direkt efteråt, där hittade man ju ingenting. Vad jag hört så fortsätter man nu med kemiska analyser, säger Per Bergentz.

Charlotta Abrahamsson säger att det nu är upp till IVO att bedöma om Akademikliniken på något sätt har brustit.

– Vi tycker ju att det är fruktansvärt det som hänt naturligtvis. Det är en otroligt allvarlig händelse och en otroligt beklaglig situation. Vi är väldigt berörda och tar väldigt allvarligt på detta. Vi står i kontakt med mannens familj hela tiden och försöker hjälpa dem och stötta dem så mycket det går, säger hon.

Ett tidigare dödsfall

Akademikliniken utför i dag över 6  000 plastikkirurgiska ingrepp årligen vid sina kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Akademikliniken har haft ett dödsfall tidigare. 2004 avled en kvinna efter att ha genomgått flera ingrepp med fettsugning under kort tid. Kliniken fick kritik av Socialstyrelsen. Läkarna borde ha väntat en längre tid mellan ingreppen.

Allvarliga komplikationer är dock sällsynta, enligt Per Bergentz.

 • Händer det att ni måste skicka era patienter till sjukhus och intensivvård?

– Ja det händer, men det är inte ofta, någon eller några om året, på vår klinik i Stockholm. Det kan vara hjärtkomplikationer som förmaksflimmer där patienten behöver en längre tids övervakning. Eller syresättningsvårigheter. Vi opererar själva våra blödningskomplikationer.