Polisen varnar för sjukhusstölder

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-12

När patienterna låg svårt sjuka passade den misstänkta mannen på att smyga in i sjukhussalen och stjäla deras värdesaker. Därefter tog han ut pengar med de stulna bankkorten och gick in i offrens hem med deras nycklar.

Den fräcka stöldturnén får polisen att gå ut med en varning.

Tipsa |
Aftonbladet

– Det här är upprörande, säger Anders Olofsson, brottsförebyggande på polisens nationella bedrägericenter.

Den misstänkta mannen greps vid en fordonskontroll förra veckan. Då hittade polisen bankkort, bostadsnycklar och andra värdesaker från patienterna på Danderyds sjukhus. Nu sitter han häktad misstänkt för både stöld och bedrägeri.

Försvarslösa patienter

– Vi tror att han har stulit dessa från äldre, svårt sjuka människor på sjukhuset. En patient som utsattes var till och med medvetslös och någon pratade han med innan han slog till, säger Anders Olofsson.

Mannen, som inte har någon koppling till sjukhuset, tros ha tömt patientskåp och tagit saker ur sjukhussalarna. Sedan ska han ha tagit sig in i åtminstone ett av offrens bostad med hjälp av nycklarna. Han tros också ha tagit ut pengar och handlat med bankkorten.

– Jag blir ganska upprörd. Det handlar om försvarslösa, svårt sjuka människor.

Polisen vet inte hur många som drabbats men säger att det är minst tre.

Varning på Facebook

Liknande brott har även skett tidigare och på andra sjukhus, vilket fick polisen att gå ut med en varning på Facebook.

– Vi vill uppmärksamma patienter och anhöriga på detta, även om vi inser att det kan vara svårt att se efter sina saker om man befinner sig i den här utsatta situationen. Men man kanske kan försöka undvika att ha onödigt dyra saker med sig. Fast jag förstår att man vill ha en telefon och lite pengar, säger Anders Olofsson.

Följ ämnen i artikeln