Äntligen får de ses – efter mer än 60 år

Uppdaterad 2015-10-21 | Publicerad 2015-10-20

Efter mer än 60 år ska de ses igen.

Hundratals äldre sydkoreaner får återförenas med sina släktingar i norr under tre dagar.

65 000 fler hade velat.

Mest rörande av återföreningarna är mötet mellan de äkta makarna Lee Soon-kyu, 85, och Oh Se In, 83, som inte sett varandra sedan de var knappt 20 år.

I ett försök att minska spänningarna mellan Syd- och Nordkorea ordnades för andra gången på fem år ett lotteri där några hundra lyckliga vinnare under tre dagar fick umgås med sina släktingar på en semesteranläggning i Nordkorea, skriver The Telegraph.

– Det är väldigt spännande och jag är lycklig, säger 77-åriga Oh Cheol-hwan som ska möta sin sex år äldre bror för första gången på 62 år.

– Jag ska ge honom en kram och fråga hur han har haft det, säger hon till tidningen.

Kontakt strängt förbjuden

De båda sidorna ligger fortfarande rent tekniskt i krig med varandra, för närvarande under vapenvila men det är strängt förbjudet med kontakt över gränsen.

De sydkoreaner som transporteras över gränsen till Mount Kumgang har packat väskorna fulla med presenter, mest kläder, kosmetika och klockor.

Förmodligen kommer en del pengar att leta sig över gränsen till de betydligt fattigare släktingarna på norra sidan trots att de sydkoreanska myndigheterna har varnat att det kan ses som ”oförskämt” av Nordkorea.

Minnesstunder för levande bror

De hjärtslitande historierna tar aldrig slut.

Lee Joo-kuk, 82, berättar hur familjen ägnade år åt att sörja den äldre broderns död tills de kom underfund med att han levde – men på fel sida av gränsen.

– Vi har hållit minnesceremonier för honom varje år. Nu ska jag få träffa honom. Det känns som om han är återuppstånden, säger han till AFP.

Återföreningarna är hårt reglerade. Trots att familjerna varit åtskilda i sex decennier får de bara träffas under sex tillfällen, två timmar åt gången under de tre dagarna.

Följ ämnen i artikeln