Tre häktade för grovt vapenbrott

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2015-03-22

GÖTEBORG. Tre män greps med vapen i en bil – natten efter dödsskjutningen i Göteborg.

De misstänks för synnerligen grovt vapenbrott.

Nu har de häktats. Alla nekar till brott.

De tre männen, 18, 20 och 27 år gamla, häktades under söndagen efter förhandlingar i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt. Vid 12.30 meddelade tingsrätten att en av männen, en 18-årig, häktas på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott.

Han nekar till brott och när tingsrätten meddelade sitt beslut blev han upprörd och ställde sig upp. Han fick ledas ut ur salen av tingsrättens vakter.

”Klart det är pressande”

Mannens advokat, Peter Gillberg sa efteråt.

– Han förnekar brott. Det är en ung pojk som blir häktad. Det är klart att det är pressande, det är alldeles självklart.

Om kopplingen till skjutningen på Vårväderstorget säger han:

– Jag kan inte säga någonting. Polisen har sagt att det inte kan uteslutas koppling. Och det kan ju inte uteslutas någonting, det är det enda jag kan säga, säger han.

– Han är absolut inte misstänkt för det.

Oklar koppling

En knapp timme senare beslutade rätten också häkta 27-åringen på samma grunder. Mannen bar gröna kläder och täckte ansiktet med en jacka inne i säkerhetssalen.

– Jag kan bara säga att han förnekar brott, sa hans advokat Tapio Kanniainen när han lämnade salen.

Vid 13.40-tiden leddes också den tredje mannen, en 20-åringen, in i rättssalen. Bara kort därefter meddelade rätten att även han häktas på sannolika skäl misstänkt för brottet. Liksom de två andra nekar han till brott.

Åklagare Johan Udén var mycket fåordig när han kom ut från säkerhetssalen.

– Vi utreder det, säger han.

”Provskjuter vapen”

Han bekräftar däremot att det utreds en koppling till skjutningen på Vårväderstorget i onsdags.

Hur kommer ni utreda om vapnen användes vid onsdagens skjutning?

– Rent tekniskt provskjuter man vapen och jämför kulor.

Udén vill inte svara på om provskjutning har genomförts.

Det var i torsdags kväll som tre männen stoppades i en bil i stadsdelen Majorna i Göteborg. I bilen hittades vapen och männen anhölls senare misstänkta för grovt vapenbrott. När de begärdes häktade hade rubriceringen skärpts till "synnerligen grovt" vapenbrott. Den rubriceringen infördes i höstas efter att lagen skärpts och gäller när det handlar om en större mängd vapen eller vapen som anses vara särskilt farliga.