Grovt kriminella anhållna i Göteborg

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2015-03-20

Stoppades av polis sent i går - polisen utreder samband med dödsskjutningen

Två av de tre män som anhölls för vapenbrott är grovt kriminellt belastade.

Nu uppger en poliskälla för GT att männen hade automatvapen när de greps – av samma typ som enligt vittnen användes vid morden.

– De hade två Kalasjnikovs i bilen och är extremt intressanta, säger en poliskälla till tidningen.

Det var sent i torsdags kväll som de tre männen kunde gripas på Ekedalsgatan i stadsdelen Majorna i Göteborg. Polisen stoppade en bil som de tre männen färdades i och i bilen fann man även vapen.

Trion anhölls av en jouråklagare vid 02-tiden i natt och har delgivits misstanke om grovt vapenbrott.

Polisen utreder även om de kan ha kopplingar till dödsskjutningen på Hisingen i onsdags.

– Vi kan inte utesluta att det finns ett samband med morden och mordförsöken på Hisingen. Tre män som åker runt i en bil med vapen på sig, det kan finnas någonting i det som kan vara intressant för oss, men än så länge har vi inte lyckats hitta den kopplingen, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på Göteborgspolisen.

– Nu är förhören med dem avslutade. De påbörjas i morgon igen, säger Fuxborg vid 19-tiden på fredagskvällen.

Vittnen har berättat att mördarna var beväpnade med kalsjnikovs när de sköt vilt på restaurangen i onsdags kväll.

Nu uppger GT:s poliskälla att de anhållna männen greps med samma typ av automatvapen:

– De hade två Kalasjnikovs i bilen och är extremt intressanta.

Dömd för grovt narkotikabrott

En av de anhållna är en 27-årig dansk medborgare med skyddade personuppgifter. Han förekommer under flera avsnitt i belastningsregistret.

2011 dömdes han av hovrätten till två och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling efter att bland annat ha försökt smuggla tio kilo amfetamin från Holland till Sverige.

När 27-åringen anhölls i natt stod han sedan tidigare åtalad i ett annat ärende gällande brott mot knivlagen.

I bilen som stoppades satt också en 20-åring, hemmahörande i Göteborg. Han dömdes i september 2014 till fem månaders fängelse för grovt vapenbrott. Polisen hade två månader tidigare, i juli 2014, gripit honom med ett skjutvapen i byxlinningen. 20-åringen hade en laddad halvautomatisk pistol på sig när han greps intill Sjumilaskolan i Biskopsgården.

Misshandel 2011

20-åringen förekommer på fler ställen i belastningsregistret. 2011 dömdes han för misshandel. Påföljden den gången blev 60 timmars ungdomstjänst.

Den tredje mannen som nu misstänks för det grova vapenbrottet är en 18-åring, även han från Göteborg. Han har sedan tidigare inte straffats för några grova brott. I vintras fick han ett strafföreläggande efter ett snatteri i en sportbutik.