Reaktioner på Trumps besked: Öppnar helvetets portar

Uppdaterad 2017-12-07 | Publicerad 2017-12-06

President Donald Trumps besked om Jerusalem väckte starka reaktioner.

”Beslutet öppnar helvetets portar” uppger islamistiska Hamas.

Nu begär åtta länder ett akutmöte i FN:s säkerhetsråd, uppger AFP.

Följ ämnen
Israel
Utrikesminister Margot Wallström.

På onsdagskvällen bekräftade Donald Trump uppgifterna som florerat de senaste dygnet – USA erkänner Jerusalem som huvudstad och ska flytta landets ambassad i Israel dit.

Redan innan beskedet gjordes officiellt har det väckt starka reaktioner och kort efter Trumps presskonferens i Vita huset kom en ny våg:

– Det här beslutet är ett beklagligt beslut som Frankrike inte stödjer och som går emot internationell lag och alla resolutioner i FN:s säkerhetsråd, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Sverige kräver samtidigt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd. Ytterligare sju har under kvällen krävt att mötet hålls akut, bland annat Storbritannien och Frankrike.

Islamistiska rörelsen Hamas uppger att beslutet ”öppnar helvetets portar”. Rörelsens talesperson Isamail Radwan säger till AFP att de uppmanar alla arabiska och muslimska länder att kapa ekonomiska och politiska band till USA.

Han uppmanade dem även att sparka ut amerikanska ambassadörer.

Palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att USA nu gett upp sin roll som fredsmäklare i området:

– USA kan inte längre agera fredsmäklare, säger han enligt TT.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström beklagade Trumps beslut i ett uttalande:

– Regeringen beklagar djupt det amerikanska uttalandet om Jerusalem. Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera, säger hon.

– Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för fredsprocessen.

Wallström säger också att det amerikanska beslutet inte påverkar Sveriges ”position rörande Jerusalems särskilda status” och att Sverige fortfarande stödjer en tvåstatslösning:

– Det mångåriga svenska engagemanget för en tvåstatslösning kvarstår. Vi verkar för att Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida i fred och säkerhet.

Sverige och några andra länder kräver nu ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd, som troligen hålls på fredag.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan tog under dagen emot Jordaniens kung Abdullah, som är högste beskyddare för de heliga platserna i Jerusalem, skriver TT. Både Jordanien och Turkiet har fredliga relationer och samarbete med Israel, men de uttryckte stor oro för följderna av Trumps beslut, uppger TT.
– Det spelar terrorister i händerna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tog dock mot det utlovade beslutet med glädje och uppger att det är ett viktigt steg för att uppnå fred.

– En historisk dag, säger han enligt AP.

Vital to protect #Jerusalem’s special status as established by the #UN and respect #UNSC resolutions. Clear EU posi…
https://t.co/Y9ki6gE8M1