Djurparken tog bort lejonets klor – så att barn kan leka med det

Publicerad 2019-02-16

Bilder från en djurpark visar hur en veterinär håller fast lejonhonans huvud och tar bort klorna – vilket liknas med att amputera fingrar på en människa. Nu fördöms handlingen världen över.

Följ ämnen
Gaza

Kom och lek med lejonet Falestine. Så försöker palestinska djurparken Rafah Zoo i Gaza locka besökare.

De har tagit bort klorna på en 14 månader gammal lejonhona för att göra henne mindre farlig – så att barn och andra besökare kan leka med henne säkert. Det rapporterar flera utländska medier om, däribland Fox News.

– Jag försöker att minska lejonets vrede så att hon är snäll mot besökarna, säger djurparkens ägare Mohammed Jumaa, enligt Fox News.

Chockerande bilder från operationen visar hur en veterinär håller lejonets huvud medan klorna tas bort med en sax. Lejonet, som fått lugnande medel, placerades sedan på ett bord och veterinären sydde ihop ett sår på hennes tass som sipprade blod. Sedan klipptes klorna ned ännu mer.

Operationen genomfördes i djurparken då det saknas specialiserade djursjukhus i Gaza. Enligt djurrättsaktivister utsattes Falestine för en ”fruktansvärd smärta” när hennes klor avlägsnades.

Veterinären Fayez al-Haddad förnekar att proceduren ska ha gjort ont, trots att det liknas med att amputera fingrarna på en människa ned till knogarna.

– Vi vill få barnen att le och känna lycka och samtidigt öka antalet besökare till parken, som har drabbats av höga utgifter. Lejonhonan förlorar inte sin medfödda egenskaper, säger han, skriver Fox News.

Veterinären Fayyaz al-Haddad håller i tassen på lejonet Falestines efter att hennes klor avlägsnats.

”En särskild hemsk procedur”

På flera håll riktas stark kritik mot djurparkens agerande.

– För stora katter är en borttagning av klorna en särskild hemsk procedur som orsakar en långvarig skada. Ett naturligt beteende, som att ta mat eller klättra, är knappast möjligt utan klorna. Och eftersom att amputationen inte gjordes på en riktig veterinärklinik är risken för infektion hög, säger djurrättsorganisationen Four Paws till Daily Mail.

Till danska TV2 säger chefen för Odense djurpark, Bjarne Klausen, att han tar starkt avstånd från handlingen.

– Som utgångspunkt tar alla vi danska djurparker fullständigt avstånd från att man stympar djur för att göra det lättare att klappa, när det egentligen inte ska klappas på.

Följ ämnen i artikeln