Åklagaren: 14 dagars fängelse för aktivisten

TT

Uppdaterad 2019-02-18 | Publicerad 2019-02-04

Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg. Hon hindrade ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan.

Fjorton dagars fängelse. Det yrkade åklagare James von Reis på för aktivisten Elin Ersson, som hindrade ett flygplan från att lyfta från Landvetter för att stoppa utvisningen av en afghansk man i somras.

Samlad, klädd i en vit t-shirt med trycket "Choose love", kom aktivisten Elin Ersson till Göteborgs tingsrätt. Utanför rättssalen hade ett tjugotal vänner samlats för att ge henne moraliskt stöd.

Inför rätten fick hon redogöra för sina handlingar då hon den 23 juli förra sommaren, genom att vägra sätta sig, fördröjde ett plan att lyfta från Landvetter för att stoppa en deportation till Afghanistan.

– Jag bestämde mig tre timmar innan planet skulle lyfta, berättade hon inför rätten.

– Det var en kamrat som köpte biljetten. Flera personer hade samlat in pengar till den.

Inget olagligt

Men när hon kom ombord visade det sig att den pojke som hon trodde skulle föras ur landet inte fanns med på planet. I stället fanns en afghansk man i 50-årsåldern. Hon bestämde sig för att ändå genomföra sin aktion.

– Jag har inte gjort något olagligt, sade hon inför rätten på måndagen.

– Jag visste att det var piloten, befälhavaren, ombord som bestämde, och när han beslutade att vi skulle gå av planet så lyssnade jag och gjorde som han sa.

Men åklagare James von Reis var av en annan åsikt.

– Kabinpersonalens uppmaningar, och inte minst lampan som meddelar att man ska spänna fast säkerhetsbältet, är beslut direkt från cockpit, argumenterade han och yrkade i slutpläderingen för 14 dagars fängelsestraff, alternativt ett kännbart bötesstraff för brott mot luftfartslagen.

Även om både försvaret och åklagaren var överens om vad som hänt, så gick åsikterna i sär om hur det skulle bedömas.

Försvararen Tomas Lindh menade att luftfartslagen inte täcker det som Elin Ersson gjorde.

– Planet stod på marken och uppmaningarna hon fick kom inte från befälhavaren, sade han.

Osäkert rättsläge

Han påpekade också att rättsläget är oklart. Som exempel nämnde han bland annat EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som 2014 gjorde en identisk aktion tillsammans med andra på Frösöns flygplats. Björk förklarade då:

– Jag ställde mig upp och bad att vi inte skulle lyfta med den utvisade mannen i planet.

Polisen lade ned förundersökningen mot henne med motiveringen att brott inte kunde styrkas.

– Det har också skett i ett tiotal andra fall i Sverige. Det är svårt att få till en rättspraxis när det inte finns något brott att pröva, summerade försvararen.

En månad senare

I rätten på måndagen vittnade Jessika Wolf som var transportledare vid utvisningen. Hon berättade att mannen som skulle utvisas inte förstod vad som hände. Via tolk frågade han efteråt om han hade gjort något fel. Han talar vare sig svenska eller engelska.

Mannen hade gått med på att utvisas efter ett avtjänat fängelsestraff. Han deporterades från Sverige den 27 augusti, drygt en månad senare. Kriminalvården beräknade att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor.

Pojken som Elin Ersson hade för avsikt att hjälpa hade vid tillfället förts till förvaret i Märsta norr om Stockholm. Han flögs till Afghanistan från Arlanda dagen efter Elins aktion på Landvetter, uppger vänner till Elin som har fortsatt kontakt med pojken.