Hotell rasade i ny jordbävning i Turkiet

Uppdaterad 2011-11-10 | Publicerad 2011-11-09

En jordbävning har inträffat i östra Turkiet.

Flera byggnader har rasat i skalvet och minst sju personer har omkommit.

Skalvets epicenter ligger i det område som drabbades hårt av jordbävningen för två veckor sedan.

Strax efter klockan 21 i går kväl, lokal tid, drabbades östra Turkiet av ännu en jordbävning.

Inträffade i samma område

Skalvet uppmätte 5,7 på richterskalan, och hade sitt epicenter bara 16 kilometer från staden Van – den stad som drabbades hårt av jordbävningen för lite mer än två veckor sedan.

Flera av de redan skadade byggnaderna i regionen har kollapsade efter gårdagens skalv, enligt Reuters handlar det om minst 25 byggnader, varav två hotell i centrala Van.

Hotell rasat

Ett av de hotell som rasat är ett 6-våningshotell som för närvarande används av journalister och hjälparbetare som röjer upp efter det förra jordskalvet.

Tv-bilder visar hur privatpersoner och räddningsarbetare desperat söker igenom bråten efter de raserade husen, och enligt TRT Haber sitter dussintals människor fast under de raserade byggnaderna. Sju döda människor ska ha dragits fram ur rasmassorna, och 23 personer ska hittills under natten räddats.

Skickar sms och ber om räddning

Ozgur Gunes, kameraman på en turkisk nyhetsbyrå, berättar för Haber Turk-tv att flera av de journalister som sitter fast har skickat sms till sina kollegor och bett om att bli räddade, skriver AP.

Själv befann sig Gunes inte på hotellet när jordbävningen inträffade – och när han sprang dit för att hämta sin utrustning fann han det raserat.

– Det var damm överallt och hotellet var jämnat med marken, säger han.

Han berättar för en turkisk tv-kanal att hotellet hade några sprickor innan skalvet – men att han och hans kollegor fått veta att strukturen inte var skadad.

I skalvet den 23 oktober dog nära 600 personer och över 4 000 skadades. Det skalvet uppmätte 7,2 på richterskalan.