Demonstrant dödad i Alexandria

Uppdaterad 2011-11-20 | Publicerad 2011-11-19

En uppretad folkmassa har tänt eld på ett polisfordon på Tahirtorget i Kairo.

Närmare 700 skadades i Egypten på lördagen sedan polisen attackerat demonstranter på Tahirtorget.

I Alexandria dödades en 25-årig demonstrant.

Björn Lindgren, Grön ungdoms språkrör på Tahirtorget.

Om nio dagar går Egypten till val för första gången sedan Hosni Mubarak lämnade makten i landet. Men redan nu är protesterna mot det militärråd som styrt i mellantiden starka.

”Folket enat mot militären”

På plats för att bevaka utvecklingen i landet finns Grön ungdoms båda språkrör, Rebecka Carlsson och Björn Lindgren.

– Vi är bland annat här för att rapportera och visa att revolutionen i Egypten inte är över, och se till så att omvärlden inte glömmer bort Egypten, säger Lindgren.

På fredagen samlades mer människor än på flera månader på Tahirtorget i Kairo – och i dag ledde nya demonstrationer till våldsamma sammandrabbningar.

– I går var det stora demonstrationer med olika partier, och då kunde man märka av en viss splittring mellan partierna. I dag känns det mer som att det egyptiska folket är enat mot militären, säger Björn Lindgren.

Minst 750 skadade

Vittnen säger till flera medier att oroligheterna började när polisen på lördagen ville köra bort de demonstranter som stannat kvar på torget efter fredagens demonstrationer.

Oroligheterna gjorde att tusentals ytterligare demonstranter strömmade till torget.

Polisen försökte skingra massorna genom att attackera demonstranterna med tårgas och gummikulor.

– Det här våldet är likadant som i den gamla regimen. Polisen säger att deras order är att slå oss tills vi lämnar torget, säger en av aktivisterna, Mona Seif, till AP.

18 personer har enligt egyptisk tv gripits i oroligheterna.

– Jag befann mig en liten bit i från torget när oroligheterna började, men jag kunde höra hur de sköt tårgas mot demonstranterna, säger Lindgren.

I Alexandria dödades en 25-årig man av gummikulor vid protesterna utanför säkerhetsstyrkornas högkvarter. En 16-åring skadades.

Protester förekom även i städerna Aswan och Suez där tio människor skadades.

Demonstranterna tillbaka

Polisen lyckades tillfälligt tömma ´Tahir-torget på lördagseftermiddagen – men demonstranterna kom tillbaka, och protesterna fortsatte.

– Allt fler misstänker att militären inte kommer att vilja släppa ifrån sig makten, men det som är hoppfullt är att egyptierna nyligen gjort en revolution och vet hur de ska göra och att de kan. Jag är övertygad om att folket kommer att resa sig mot dem igen, säger Lindgren.

Här kan du följa Björn Lindgren via hans videoblogg.