Imamdebatten slutade i kaos

Publicerad 2012-05-18

Suad Mohamed (i slöja) och Azam Quarai (till vänster). Skymd är Pernilla Ouis.

GÖTEBORG. Här lämnar de tre kvinnliga muslimerna SVT:s Debatts i protest – efter en hetsig diskussion om imamavslöjandet.

– Männen stod bara och skrek åt oss. Vi blev helt överkörda.

Men de ändrar inte åsikt.

– Det är rätt att använda dold mikrofon för att granska och avslöja makthavare i moskéerna.

Suad Mohamed, Pernilla Ouis och Azam Quarai lämnade studion under Debatts Eftersnack som sänds på svt.se. De tycker inte att de fick komma till tals under själva programmet heller, att deras tre meningsmotståndare, representanter för två moskéer och en vänskapsförening, fick för mycket utrymme.

– De måste lära sig att bryta. Stäng av mikrofonen om det behövs. Nu får den som skriker högst mest utrymme. Det här är en viktig fråga, en kvinnofråga, säger Pernilla Ouis.

”Sanningen måste fram”

Hon fortsätter:

– Här har du en välutbildad islamolog, en person som dagligen möter våldsutsatta kvinnor och så jag som forskar på Malmö högskola. En fråga som borde ha ställts är om islam legitimerar de här övergreppen, säger Pernilla Ouis.

Suad Mohamed, islamolog och feminist, anser att de avslöjade makthavarna i programmet feltolkar islam. Det är ingen kvinnoförtryckande religion.

– Sanningen måste fram. I hela världen försöker man minska våldet men här legitimerar man det, säger Suad Mohamed.

Hon tycker att männen är dåliga representanter för muslimer – och dåligt pålästa.

Azam Quarai möter dagligen kvinnor som utsatts för våld. Hon menar att politikerna måste ta sitt ansvar.

– Vi har ett sekulärt samhälle. Tron är privat. Men politikerna ger bidrag och därmed makt till minoritetsgrupper.

Ahmed Elagouz från Egyptisk-svenska vänskapsförbundet, tycker inte heller att han fick säga det han ville i Debatt:

– Jag är emot våld. Men det är helt fel att imamer har inflytande på människors liv.

”Fel med smyginspelning”

Han tycker att det var fel av Uppdrag granskning att spela in i smyg. Aisar Al Shawkabeh, informatör vid Örebro-moskéen, håller med men tillägger:

– Jag ville säga klart och tydligt att jag inte står bakom våld mot kvinnor, barn eller andra personer. Islam förbjuder det.

De tre kvinnliga debattörerna välkomnar Uppdrag gransknings avslöjande. En påstått misshandlad kvinna vände sig till imamer och familjerådgivare i tio svenska moskéer och bad om råd. Sex av tio rådde henne att inte vända sig till polisen. Men kvinnan agerade för Uppdrag granskning och svaren hon fick spelades in.