Trump ger frisedel till världens diktatorer

Donald Trump litar mer på en auktoritär ledares ord än på sin egen säkerhetstjänst.

President Donald Trump har precis gett världens diktatorer en frisedel att mörda regimkritiker och begå andra brott mot mänskliga rättigheter.

Hans besked är att USA inte bryr sig så länge starka ekonomiska intressen finns i den andra vågskålen.

Gudarna ska veta att USA genom åren ägnat sig åt lönnmord och brott mot mänskliga rättigheter världen över. Periodvis i stor skala. Men utåt har amerikanska presidenter alltid försvarat mänskliga rättigheter och oftast fördömt uppenbara övergrepp som pågått i andra länder.

Därför framstår president Trumps uttalande om varför han inte tänker hålla Saudiarabiens diktator Muhammed bin-Salman ansvarig för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som ett absolut lågvattenmärke för en amerikansk ledare.

De inledande orden ”världen är en farlig plats” kan bli en klassiker.

Trump säger uttryckligen att eftersom Saudiarabien är en så viktig allierad mot Iran och eftersom kungadömet köper vapen av USA för mångmiljardbelopp och dessutom ser till så att oljepriset inte sticker i väg så tänker han inte riskera den relationen genom att agera mot den saudiske ledaren.

En på ett plan väldigt ärlig beskrivning av Trumps strategi som president. Men samtidigt väldigt deprimerande för både USA och världen. Trumps uttalande innebär att USA slutgiltigt abdikerar från rollen som den fria världens moraliska ledare.

USA tänker inte ingripa

Det är i fortsättningen helt okej för auktoritära regimer att kasta kritiker i fängelse, tortera dem eller mörda dem. USA tänker inte ingripa eller försöka straffa dessa ledare. De kan lugnt fortsätta med sin smutsiga hantering.

Däremot bör alla oppositionella som kämpar för demokratiska fri- och rättigheter vara extra mycket på sin vakt. Som Trump säger: världen är en farlig plats.

Trumps uttalande innebär att han ännu en gång litar mer på en auktoritär ledares ord än på sin egen säkerhetstjänst.

När Trump höll toppmöte med Rysslands president Putin i Helsingfors deklarerade han på pressträffen att Putin mycket kraftfullt tillbakavisat anklagelserna att Ryssland skulle ha försökt påverka utgången av det amerikanska presidentvalet. Han litade mer på Putins försäkran än på sina samlade underrättelsetjänsters tydliga utpekande.

CIA:s bedömning är att mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul omöjligen kan ha skett utan klartecken från kronprins Muhammed bin-Salman.

Trump kallar CIA:s bedömning ”förhastad”

Trump – förnekaren

– Kanske var han inblandad, kanske inte, säger presidenten. I samtal med mig har kronprisen fem gånger förnekat att han var inblandad.

I början av sin presidenttid kallades Trump ”the destroyer” efter alla reformer och avtal som han försökte riva upp. Till det epitet kan man nu foga Trump – förnekaren.

Vid sidan av sina förnekanden om Putins inblandning i presidentvalet och kronprinsens i mordet på Kashoggi kan man nu lägga dottern Ivankas hantering av sin e-post.

Under hela valrörelsen attackerade Trump sin motståndare Hillary Clinton för att hon använt ett privat e-postkonto under sin tid som utrikesminister och därmed ökat risken för läckor av hemligheter. Han myntade begreppet ”skurken Hillary” och uppmuntrade på valmöten sina anhängare att skandera ”lås in henne”.

Ivanka som Hillary

Nu visar det sig att Ivanka Trump, som har en officiell roll som presidentens rådgivare, agerat precis som Hillary Clinton. I stället för att använda Vita husets e-post använde hon ett privat konto. Något som givetvis fått många i USA att anklaga administrationen för dubbelmoral. Representanthuset ska inleda en undersökning för att se om hennes handlande är brottsligt.

Men president Trump avfärdar alla jämförelser. Clintons e-post var ”en helt annan sak”. Alla andra påståenden kallar presidenten för fejk news.

Trump gjorde sitt uttalande strax innan han satte sig i helikoptern för att åka till sin privata golfbana i New Jersey där han ska fira den amerikanska högtiden thanksgiving.

Presidenten, som i valrörelsen kritiserade Obama för att han ibland spelade golf och lovade att han inte skulle ha tid med det eftersom han skulle ha fullt upp med att tjäna det amerikanska folket, förväntas där spela sin 120:e golfrond sedan han flyttade in i Vita huset i januari förra året.