Kraftig smäll i Malmö – stora skador i restaurang

Publicerad 2018-11-21

Polis och räddningstjänst larmades strax före midnatt om en kraftig explosion i Malmö. Den inträffade vid en restaurang på Rosengård och nu har Nationella bombskyddet kallats in.

– Det är hål rakt in i restaurangen på baksidan och delar av fasaden har fallit samman, säger fotograf Mikael Nilsson som är på plats.

Smällen var mycket kraftig och hördes över stora delar av Malmö. Larmet kom till polisen klockan 23.57.

– Det har ringt folk från flera stadsdelar, men vi har lokaliserat explosionen till ett matställe på Dicksons väg vid Rosengårds centrum, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Det finns inga uppgifter om personskador.

– Men det finns märkbara materiella skador. Vi åkte dit med ett stort antal patruller, säger Fredrik Bratt.

Det är än så länge oklart vad som exploderat.

– Nationella bombskyddet är på plats och ska utföra en så kallad post blast-undersökning, alltså att försöka hitta spår efter vad det är som har exploderat. Ibland kan man hitta både dna och fingeravtryck i post blast-undersökningar, det är inte alltid allt förstörs, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen.

Även Skånepolisens egna kriminaltekniker är på plats.

– De letar spår som kan kopplas till någon gärningsman. Initialt finns vittnesuppgifter om att en person sprungit från platsen, sedan finns det även massa iakttagelser som vi inte vet om vi kan koppla till händelsen, bland annat folk på moped i området, säger Thomas Söderberg.

Polisen undersöker nu övervakningskameror i området i jakt på gärningsmännen. Vid 06.30 hade ingen gripits.

– Det finns många kameror, någon borde ha fångat något, säger Thomas Söderberg.

Aftonbladets utsände fotograf Mikael Nilsson på plats rapporterar om stora materiella skador.

– Det är ett hål på baksidan, ett par meter brett, och man ser rakt in i restaurangen. Delar av fasaden har fallit samman och bråte har spridit. En plåt låg 20 meter från byggnaden, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är ett område med många människor i rörelse. Det var rena turen att ingen befann sig precis framför när det small, säger Thomas Söderberg.

Under tidiga onsdagsmorgonen var platsen fortfarande avspärrad. Ingen är gripen.

Följ ämnen i artikeln