Här visar dolda kameran hur getterna plågas för sin ull

avMiriam Bratt

1 av 2 | Foto: Amanda Breitbach Ragsdale / TT / NTB Scanpix
Det här är en genrebild på en angoraget.

Angoragetter som plågas till döds – det syns i filmer som djurrättsorganisationen Peta smygfilmat på sydafrikanska gårdar.

Nu går H&M och flera andra klädjättar ut med ett totalstopp för ull av mohair.

Organisationen Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) har smygfilmat på sydafrikanska gårdar med angoragetter.

I filmerna syns hur djuren plågas och far illa när människor utvinner den dyrbara ullen av mohair. Materialet är populärt i kläder och är mycket exklusivt.

Nu sprids filmerna i internationella medier, till exempel visar The Independent de otäcka bilderna.

De skrämmande bilderna visar hur getterna kastas runt på marken, blir slagna, stympade och dödade.

H&M sätter stopp för exklusiva ullen

Det finns inga belägg för att just de tolv gårdar som Peta filmat inifrån levererar ull som når de svenska H&M-butikerna, men klädjätten går trots det ut och sätter ner foten. Tillsammans med amerikanska GAP och spanska Zara sätter de nu totalstopp för alla kläder som är gjorda av materialet.

Eftersom H&M har så många som 4 700 butiker världen över så menar de att det är svårt att kontrollera exakt varifrån all mohair kommer.

– Därför har vi beslutat att förbjuda all mohair från vårt sortiment senast år 2020, säger en talesperson enligt Independent, och fortsätter:

– För oss är det av yttersta vikt att djuren behandlas väl och det är därför vi har beslutat att förbjuda mohair för gott. Vi har fört en nära dialog med Peta i flera år och är helt överens med dem i den här frågan. Nu ska vi titta på vilka alternativa material vi kan erbjuda våra kunder.

ARTIKELN HANDLAR OM