Arkeologer dyker efter skeppsvrak

TT

Publicerad 2018-10-02

Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet ska genomföra dykningar vid två ångfartygsvrak utanför Gotland. Arkivbild.

Två ångfartyg som förliste utanför Gotland på 1800-talet får nu en chans att bli förklarade som fornlämningar.

Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet ska denna vecka göra dykningar vid ångfartyget Princess utanför Östergarn och ångskonerten Vulcan utanför Fårö, skriver museet i ett pressmeddelande.

Princess, som byggdes i England 1869, förliste den 23 juli 1888 utanför Östergarn, efter att ha stött på grund. Vulcan kantrade och sjönk utanför Fårö den 28 maj 1873, bara ett år efter att hon byggts i Tyskland.

Trots att fartygen gick till botten under senare hälften av 1800-talet, vilket inte räcker för automatisk fornminnesförklaring, kan vraken klassas som kulturhistoriskt värdefulla.

Dykarnas dokumentering av vraken, den kulturhistoriska värderingen och beskrivningen av upplevelsevärdena kommer att ligga till grund när länsstyrelsen ska besluta om vraken ska fornlämningsförklaras.

De moderna ångfartygen konkurrerade ut segelfartygen under senare delen av 1800-talet. Forskningen kring dessa fartyg är eftersatt och förhoppningen är att Princess och Vulcan ska kunna bidra med information om en tid när den industriella revolutionen tog fart.

ANNONS