Sveriges mest jagade brottslingar: Alla gripna eller lokaliserade

Efter listan i Aftonbladet/Efterlyst

Publicerad 2019-01-20

Polisens operation Rekyl är i mål.

Sex dömda brottslingar är gripna och fyra har lokaliserats utomlands.

– Vi behövde de här tipsen, säger en inspektör på FAST-gruppen.

Aftonbladet och Efterlyst har följt polisens operation Rekyl i jakten på Sveriges mest eftersökta rymlingar. Namn och bild publicerades på de tio personer som dömts till längst straff, alternativt hållit sig undan rättvisan under längst tid.

Det rör sig om brott som människosmuggling, rån, mordbrand och grovt narkotikabrott. En 40-årig man körde bil narkotikapåverkad och utan körkort, då han krockade med en annan bil. Föraren i den bilen dog.

– Det gjordes ju reportage om allihopa i Aftonbladet och Efterlyst. Vi har kunnat gripa dem mycket tack vare tips från allmänheten, säger en inspektör på polisens FAST-grupp, som är anonym eftersom han arbetar operativt.

”Likt en nål i en höstack gömmer jag mig”

För drygt en vecka sedan greps den sista mannen som befunnit sig i Sverige. 29-åringen hade gäckat polisen med Facebook-kommentarer som ”likt en nål i en höstack gömmer jag mig, men även med eld och magnet kan jag ej hittas”.

Den 8 januari greps han i småländska Anderstorp. Han gömde sig under en säng.

Efter publiceringen i slutet av november har polisens FAST-grupp fått in och följt upp drygt 200 tips. Nu är deras arbete klart, vilket Dagens Juridik var först att uppmärksamma. Fem personer har gripits i Sverige och en utanför Oslo. De har överlämnats till Kriminalvården för att avtjäna straffen de dömdes till för flera år sedan.

– Vi behövde de här tipsen från folk som känner dem eller visste något om dem, säger inspektören.

Kan avtjäna straff i Sverige

Övriga fyra personer har lokaliserats i länder utanför EU. Tre av fyra är medborgare i de länder där de hittats, och Kriminalvården tar nu över fallen för att lösa det administrativa och överföra straffet till det landet.

Operation Rekyl är därmed avslutad.

– Detta skickar ut en viktig signal i världen, att man inte kan komma undan genom att gömma sig och vänta på att det preskriberas, säger inspektören på FAST-gruppen.

 

Aftonbladet har anonymiserat bilderna på de personer som gripits. Övriga fyra fall har överlämnats till Kriminalvården, men personerna är ännu inte gripna.