Slagfältet: Medelhavet

Uppdaterad 2011-03-21 | Publicerad 2011-03-20

KLICKA PÅ BILDEN för att visa en större version.

Världen håller andan medan snaran dras åt runt Gaddafi.

I natt regnade amerikanska och brittiska missiler över hans luftvärnsbaser – och det är bara början.

Militärt har diktatorn ingen chans. Han har medvetet försvagat sin armé och i morse var

Libyen omringat av de utländska styrkornas hangarfartyg.

Gaddafis enda möjlighet är att gömma sina styrkor i städerna där civila utgör mänskliga sköldar.

Och nu varnar experterna för att han kan hämnas med terrordåd utomlands.

ANFÖLL I GÅR En Tomahawk-missil skjuts upp från jagaren USS Barry.

”Det finns risk för gisslansituationer”

MIKE WINNERSTIG, säkerhetspolitisk analytiker på FOI

Hur ser taktiken för en attack mot Gaddafis styrkor ut?

– En koordinerad attack mot Gaddafis stridsflyg och luftvärn i hela landet samtidigt. Detta görs i första läget med kryssningsmissiler från fartyg i Medelhavet. Det ideala är att slå ut flygplanen medan de fortfarande är kvar på marken men det kan även bli luftstrider.

Utgör Gaddafis styrkor något hot mot en internationell styrka?

– Nej, han är egentligen helt underlägsen. Men problemet är om stridsvagnar och luftvärnskanoner är placerade i bebyggda områden. Då är det lätt att av misstag träffa bostadshus. Sedan har han en del mindre kanoner som inte är helt ofarliga.

Vad är mardrömsscenariot för den Nato-ledda styrkan?

– Att man av misstag åstadkommer stora civila förluster. Sedan finns alltid risken för gisslansituationer om ett plan skulle skjutas ner och piloten tillfångatas. Då får Gaddafi en hävstång mot västvärlden som kan bli riktigt otäck.

Kan detta bli ett långvarigt krig?

– Att införa en flygförbudszon och få kontroll på luftrummet över hela den bebodda delen av Libyen tar tid. Kanske veckor. Men det beror mycket på vad Gaddafi väljer att göra. Han kanske känner att han måste ge upp och förhandla och då kan det gå fort.

Hur arbetar man för att få underrättelser, finns det agenter på plats i Libyen?

– Storbritannien hade ett specialförband på plats som blev upptäckt och skickades ut. Rimligen har man folk på plats som kan hjälpa till med invisning mot militära mål.

I vissa fall kan de till och med använda laserpekare på mål där man sedan släpper laserstyrda bomber.

”Han kan utnyttja terrorvapnet igen”

STEFAN RING, överstelöjtnant och militärstrategisk expert

Vilka mål riktar Natostyrkorna in sig på?

– Det gäller att hindra Gaddafi från att inta Benghazi och gå österut. Man kan försöka förstöra de luftvärnsanläggningar som finns, flygfält, hangarer och radiostationer. Flygvapnet kan vara svårt att komma åt om de stänger av sina radarsystem.

Hur framgångsrika brukar flygbombningsinsatser utan marktrupp vara?

– Tittar vi på Kosovo 1999 kan vi inte påstå att flyganfallen minskade den etniska utrensningen, den snarare eskalerade när flyganfallen började. Det var först efter 78 dagar av intensivt bombande som Milosevic gav upp.

Hur stora är riskerna för civila offer när Nato bombar?

– Det är inte orimligt att tänka sig att Gaddafi försöker placera luftvärn och andra enheter nära tätbebyggda områden. Han kommer inte åka ut med stridsvagnar i öknen direkt utan hålla dem i städerna. Risken för civila förluster gör det då problematiskt för flygbomningar.

Gaddafi har använt sig av terrordåd utomlands tidigare. Finns det risk för det nu?

– Ja, vi får inte glömma att han på nytt kan utnyttja terrorvapnet med exempelvis bombdåd.

Vad vet du om Gaddafis militära förmåga?

– Den är inte så väldigt imponerande. Den är inte särskilt modern eller samövad. Det har historiskt varit viktigt för honom att armén inte varit för stark med tanke på risken för en militärkupp. Jämfört med motståndsarmén är den naturligtvis stark, men den sistnämnda är å andra sidan inte organiserad och har ingen tung materiel.

”Man vet inte om det finns någon gräns för honom”

ANNA JARDFELT, direktör för Utrikespolitiska institutet och Mellanösternkännare

Varför är det Frankrike som inlett FN-aktionen?

– Frankrike har den senaste tiden varit det land som drivit på hela utvecklingen både inom ramen för FN och det här Parismötet. Därför var det naturligt att Frankrike skulle delta i inledningen.

Vad betyder det att insatsen har brett stöd av både FN och Arabförbundet?

– Det är oerhört viktigt att det finns en legal bas från FN:s säkerhetsråd. Vi har tidigare sett insatser i Irak och Kosovo som inte har haft det. Det är svårt att se att säkerhetsrådet skulle ha röstat igenom resolutionen utan den tydliga uppmaningen från Arabförbundet.

Vad händer om inte flygförbud och flyginsatser hjälper. Kan Nato ta in marktrupp?

– Det finns inget stöd för det i dag. Det är i så fall en ny fråga som måste diskuteras inom ramen för FN. Men enligt det uttalande som gjordes i Paris är insatsen ett långsiktigt åtagande från de länder som deltar.

Hur kommer Gaddafi agera?

– Han har agerat oförutsägbart under flera år. Vapenvilan i fredags visade sig vara tomma ord. Det är mycket svårt att säga vad han kommer att göra.

Varför vill Gaddafi stanna kvar till vilket pris som helst?

– Han har lett Libyen i så många år och mycket talar för att han tänker stanna kvar till slutet. En stor skillnad jämfört med till exempel Mubarak är att han har erfarenhet av att vara internationell paria. Det här är inte en ovan roll för honom. Man vet inte om det finns någon gräns för honom.

Följ ämnen i artikeln