Över 100 döda i flygkrasch utanför Havanna

Uppdaterad 2018-05-19 | Publicerad 2018-05-18

En Boeing 737 med 110 personer ombord har störtat vid flygplatsen i Kubas huvudstad Havanna.

Över 100 personer har dött, rapporterar den statliga kubanska tv-kanalen CubaTV, enligt Reuters.

Tre kritiskt skadade överlevande har hittats – orsaken till kraschen är ännu okänd.

Passagerarflygplanet havererade 12.08, lokal tid, strax efter att ha lyft från flygplatsen Jose Marti.

Vittnen beskriver en explosion och ett eldhav i samband med att flygplanet kraschade i terrängen utanför flygplatsen. Brandmän bekämpade lågorna och kraftig rök sågs stiga upp från den förstörda flygplanskroppen.

– Vi hörde en explosion och såg sedan ett stor rökmoln stiga upp, säger Gilberto Menendez, som driver en restaurang när haveriplatsen, till Reuters.

”Högt antal offer”

Enligt Reuters har vrakdelar spritts över ett område på 20 kilometer söder om Havanna.

– Nyheterna bådar inte gott. Det verkar vara ett högt antal offer, säger Kubas president Miguel Díaz-Canel, skriver AFP.

Tre personer har hittats levande och förts till sjukhus med kritiska skador, enligt statliga medier. En fjärde överlevande dog på sjukhus.

Planet var på väg till Holguín i landets östra delar och flögs av det statliga flygbolaget Cubana de Aviacion.

Mexikansk besättning

Cubana hyr planet av mexikanska Global Aerolineas Damojh, skriver AFP med hänvisning till statsmedia. På grund av mekaniska problem har företaget tagit många av sina äldre plan ur bruk under de senaste månaderna.

Förutom 104 passagerare fanns sex besättningsmän ombord, enligt de kubanska myndigheterna. Uppgifterna om hur många som var ombord har varierat.

Passagerarnas nationaliteter är okända i nuläget, de flesta ska ha varit kubaner, två argentinare och besättningen ska ha varit mexikansk.

Det finns ännu ingen känd orsak bakom dödskraschen. Ett vittne var i närheten säger att det såg ut som om planets pilot försökte göra en nödlandning, men i stället kraschade, strax efter uppgången från José Marti.

– Jag såg hur det lyfte. Helt plötsligt svängde det och störtade. Vi var helt chockade, säger José Luís som jobbar i en matbutik i närheten av flygplatsen.

 

LÄS OCKSÅ: Experten: Därför kraschar flygplan

 

Följ ämnen i artikeln